Riigikogulased oma kohast lahti ei ütle

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts.
Tõnis Palts. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel jagunevad riigikogulased kahte leeri - ühed ei lähegi Saaremaale kandideerima ja jätkavad tööd riigikogus, teised seevastu tulevad hääli korjama, kuid pealinna tööst loobuma ei kipu.

Kui näiteks üks rahvakogu ettepanekuid oli, et riigikogu liikmed ei tohiks kandideerida kohalike omavalitsuste valimistel, siis tegelikult tehakse seda ikkagi, kirjutab Saarte Hääl, kes vestles viie Saare maakonnast valitud riigikoguliikmega. Viiest kolm tuleb Kuressaarde oma erakonnale hääli koguma, kaks aga kandideerima ei hakka.

«Mul ei ole plaanis riigikogu tööst loobuda ja seega ma ei kandideeri,» ütles juba varemgi sarnast seisukohta väljendanud Kalle Laanet. Eelmistel valimistel Keskerakonna nimekirjas Kuressaares teise tulemuse saavutanud, kuid erakonnaga lõpparve teinud Laanet märkis, et peab vaid nimekirjale häältekogumise eesmärgil kandideerimist petmismaiguliseks.

Sarnaselt Laanetiga ei hakka häälte nimel trikitama ka sotsiaaldemokraat Kajar Lember. Lember ütles, et kuigi jõuaks end Saaremaale veel sisse kirjutada ja kandideerima tulla, ta seda ei tee. «Pole vaja,» kõlas Lemberi kommentaar.

Seevastu IRL-i kuuluv Tõnis Palts ei varjagi, et tuleb Kuressaarde just häältemagnetiks ega kavatse oma tulevikku Kuressaare linnavolikoguga siduda.

«Tulen, et toetada õiget erakonda ja õigeid tegusid,» kinnitas Palts. «Ma ütlen selle väga selgelt välja, et ma tulen siia erakonda toetama,» ei hakanud Palts keerutama.

Kuressaares aastaid võimul olnud Reformierakonna häältemagnetid Jaanus Tamkivi ja Urve Tiidus kinnitasid mõlemad, et tulevad Kuressaarde kandideerima.

Ka Tamkivi ei kavatse riigikogulase ametist esialgu loobuda, kuid vaatab natuke pikemalt ette. Tema sõnul on uued riigikogu valimised 2015. aastal ning seda, kas ta seal kandideerib, ta praegu öelda ei oska. Seega oleks tal poolteise aasta pärast peale valimisi linnavoliniku koht olemas.

Eelmistel valimistel Kuressaares võimsalt valimised võitnud Urve Tiidus ütles, et on 18 aastat olnud Kuressaare elanik ja asub sügisel valimisvõitlusse.

«Võib-olla tuleb ka aeg, kus olen kohaliku volikogu liikmena kogukonna huve esindamas. Ennustamist ma väldin. Valiku saab langetada siis, kui valikuolukord tekib,» ütles Tiidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles