Ülle Madise: usaldusväärne valimissüsteem võiks olla avalik teenus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise.
Ülle Madise. Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna juhatuse valimisskandaali kommenteerides ütles Tartu Ülikooli riigiteaduse professor Ülle Madise, et usaldusväärne ja kontrollitav valimissüsteem internetihääletuseks võiks olla avalik teenus.

Ülle Madise rääkis intervjuus ETV saatele «Terevisioon», et juba viimased 20 aastat on tegelikult kogu Euroopas politoloogilises, sotsioloogilises kui ka õigusteaduslikus kirjanduses kirjeldatud ikka sedasama: «Et erakondade sisedemokraatia on muutunud farsiks, massierakonnad sarnanevad üksteisele sedavõrd, et justkui mitu sildita pudelit - enne iga valimist võid uue sildi panna - tegelikult ükskõik,» vahendas ERRi uudisteportaal.

Madise hinnangul on nüüd kaks võimalikku teed - kas poliitiline kultuur käib nüüd täiesti alla, nii et demokraatia päästmise sildi all tulevad välja need, kes tegelikult hakkavad demokraatiat ründama ehk siis väitma, et siin on lahenduseks kas kõva käsi või täielik otsedemokraatia. Või siis teine võimalus, et sedasama süsteemi, mis on suunatud sellele, et otsused oleksid targad, tasakaalukad, läbi räägitud, et inimestel oleks võimalikult lai osalusvõimalus - et seda hakatakse nüüd parandama, alustades kõigi seniste rikkumiste ülestunnistamisest.

Üks väga konkreetne ettepanek on Madise sõnul ka, et usaldusväärne auditeeritud ja demokraatlik valimissüsteem internetihääletuseks võiks olla avalik teenus, mida pakutakse mitte ainult erakondadele, vaid ka äriühingutele, kohalikele omavalitsustele kohalike küsitluste tarbeks, ülikoolidele jne.

Madise sõnul on avaliku teenusena pakutava ID-kaardi põhise auditeeritud, valvatud ja kontrollitud süsteemi jaoks Eestis tarkvara olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles