Vaata Reformierakonna peakontori kirjavahetust valimispettuse teemal

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Postimees avaldab Reformierakonna peakontori kirjavahetuse valimispettuse skandaali puhkemise ajal.

Leila MIller <leilamiller@hot.ee

22:22 (4 minutit tagasi)        

saajale mina

See, et  komisjoni liikmed on eriti lugupidamist väärt inimesed, see vääriks ka ülekordamist.

Sama ma ei näe, miks peaks PR koha pealt kaasajooksma mingite Hans H. Luige kobrulehtedega. Üldiselt arvan, et vanainimeste kiusamine, kes võib arvata, et ta on midagi valesti teinud, ei ole ilus. Ma ju näen seda surveavaldamist.

________________________________________

Saatja: Peep Aru [Peep.Aru@riigikogu.ee]

Saadetud: 30. mai 2013. a. 22:58

Adressaat: Aarne Veedla

Koopia: Rein Lang; Kristiina Ojuland; Keit Pentus-Rosimannus; aj; juhatus; staff; Martin Kukk; Paul-Eerik Rummo; Eesti Reformierakonna fraktsioon; andrus.umboja@joelahtme.ee

Teema: Re: Vs: Vs: homne Eesti Ekspress

Olen üks komisjoni liige ja kindlasti olen ma tulevases kokkuvõttes objektiivne, nii nagu ma olen enda arvates olnud oma senistes tegemistes. Maakonna juhid saavad kindlasti anda oma põhjaliku seletuse ajakirjanduses kajastatule. Tähtis ei ole mitte töörühmas olemine vaid objektiivne koostöõ töörühmaga. Lugupidamisega Peep Aru

________________________________________

Saatja: Aarne Veedla

Saadetud: 30. mai 2013. a. 22:07

Adressaat: Igor Grazin; Kriastiina Zzzzzz; Keit Pentus-Rosimannus; aj; juhatus; staff; Martin Kukk; Paul-Eerik Rummo; Eesti Reformierakonna fraktsioon; andrus.umboja@joelahtme.ee

Teema: Vs: Vs: homne Eesti Ekspress

Tere!

Praegu kättesaadav info näitab, et asi ei ole hoopis nii, nagu seda meile püüti esitada. Inimesed selgelt ütlevad, et nad tahtsid hääletada ja olid nõus, et neid selles aidatakse.

Kaheldamatult on see keeruline olukord, kui inimene oma sõna tagasi võtab. Siit järeldus - ka kastiga hääletamine tagasi, nii kontorisse kui ka maakonda.

Kuigi ei ole üksikasjadega kursis, siis tean täpselt: mina soovitasin Ojulandil Facebooki kontaktidega ühendust võtta, tema staff eelistas helistamist. Sajad  / rõhutan sajad kui mitte tuhat/ inimest võivad kinnitada, et Ojuland ja tema abid neile helistasid. Ma usun, et nad võivad kinnitada, milles seisnes Kristiina pöördumine.

Meie erakonna uinuv mõistus sünnitab viimasel ajal regulaarselt koletisi. Jätame selle ikka meie vaenlaste hooleks.

________________________________________

Saatja: Aarne Veedla

Saadetud: 30. mai 2013. a. 22:31

Adressaat: Rein Lang; Kriastiina Zzzzzz; Keit Pentus-Rosimannus; aj; juhatus; staff; Martin Kukk; Paul-Eerik Rummo; Eesti Reformierakonna fraktsioon; andrus.umboja@joelahtme.ee

Teema: Vs: Vs: homne Eesti Ekspress

Jutt ei ole niivõrd inimestest, kui MKOst. Ei ole normaalne, et MKOd eiratakse. See on ebanormaalne.

Ma suhtun küll kõigisse seal olevatesse inimestesse aupaklikult, aga MKO toimunud asju uurida ilma, et  MKO esindaja seal juures oleks , ei pea õigeks.

Ega me siin kriminaalkoodeksi järgi ei tegutse.

_______________________________________

Saatja: Väino Linde

Sõbrad ja kolleegid!

Ma pean Teist kõigist väga lugu. Aga ei ole vaja lahmida ega kedagi süüdistada meie  MKO-de eiramises üldse. See ei ole ju nii!

Olen veidi nagu eemaltvaataja olnud ses asjas, sest ei ole ei 2011 ega nüüd Pärnumaalt suurde  juhatusse kandideerinud. Aga et see häältega manipulatsioon just Lääne-Virumaa MKO-s  faktina (praegu pole oluline, et kas suurelt või üksikjuhuna!)  toimus, see ongi põhjus, mispärast ei saa neid asjaolusid  erapooletult üle vaadata  sellesama MKO juht ja arendusjuht.     Vastasel juhul oleks meil tegemist Savisaare-laadse tõekomisjoniga, mida mitte kuskil tõsiselt ei võetaks!!  Aga seda ma küll ei tahaks, oleme niigi juba räsida saanud nii asja eest kui asjatult!

Väino

________________________________________

Saatja: Rein Lang [Rein.Lang@kul.ee]

Saadetud: 30. mai 2013. a. 22:24

Adressaat: Aarne Veedla; Kriastiina Zzzzzz; Keit Pentus-Rosimannus; aj; juhatus; staff; Martin Kukk; Paul-Eerik Rummo; Eesti Reformierakonna fraktsioon; andrus.umboja@joelahtme.ee

Teema: RE: Vs: homne Eesti Ekspress

Tere,

Juhatuse liikmena loodan, et mõningate inimeste soov saada teatud inimesed "uurimisgruppi" ei leia toetust.

Objektiivsuse huvides, muide!

Rein Lang

-----Original Message-----

From: Aarne Veedla [mailto:aarne@reform.ee]

Sent: Thursday, May 30, 2013 8:30 PM

To: Kriastiina Zzzzzz; Keit Pentus-Rosimannus; aj; juhatus; staff; Martin Kukk; Paul-Eerik Rummo; Eesti Reformierakonna fraktsioon; andrus.umboja@joelahtme.ee

Subject: Vs: Vs: homne Eesti Ekspress

Tere!

On kahetsusväärne, et uurismisgrupi  liikmeks koheselt ei määratud MKO juhti. See iseennesest on vale signaal. On elementaarne, et kui miski puututab mingit MKOd, siis on selle juht selle toimkonna liige. Usun, et on võimalik teha siin korrektiiv. MKOd peavad olema kindlad, et nendega arvestatakse.  Hoiame madalat profiili. Emotsioonid mind ei huvita, selle pole poliitikaga midagi pistmist. "Süüdlaste" otsimine, see on täiesti aut. Kui taheti võltsimist välistada, siis oleks ID kaart ammu mängus olnud ! Aga ei olnud ju. Ju siis senine kord rahuldas. Mis puudutab juhatust, siis valimised oli legitiimsed ja praegune juhatus on legitiimne. Mõned üksikud hääled üldpilti ei muuda/ei oleks muutnud.

Mis puudutab EE "uurimisleide" , siis see jutt pole tõsiselt võetav. Mitte midagi nad ei uuri. Keegi viis selle sinna, ja kindlasti on tähtis, kust see inimene selle info sai, sest karta on et ta polnud meie erakonnast.

Viitan ka , et stsenaarium vastab Mailis Reps poolt Kesknädalas 22 mail kirja pandule (e-valimiste vastase kampaania juht on Siret Kotka Lääne-Virust) : "Näited elust enesest.Toon salajasuse kohta paar lihtsat näidet elust enesest. Mõne päeva eest kohtusin ühe meeldiva noo re emaga. Vestlesime mitmetel teemadel ning justkui juttu kokku võttes ütles ta, et ei jälgi poliitikat juba ammu, hoides nii end stressist ning pingetest eemal. On lihtsalt rahulikum, ning ta saab lastele olla rõõmsam ema. Kuid siis ta naeratas ning teatas, et valimistel on ta alati osalenud, kuna abikaasa ja eriti tema vend on poliitiliselt taiplikumad, jälgivad ning räägivad ise internetis kaasa. Nemad on alati korraldanud asja ära. Nii ta siis selgitaski, kuidas abikaasa vend kutsub suure pere kokku ning valimistes osalemisest on saanud tore peretraditsioon. Tullakse, räägitakse ilmast ja pere-elust, ning siis ka valitakse, kõik üheskoos. Noor daam isegi ei suutnud meenutada, keda ta viimastel aastatel on valinud - „Vend ju teab, mina ei taha nendega vaielda. Sisestan ainult oma koodid."

http://www.kesknadal.ee/est/g2/uudised?id=20944

________________________________________

----- Forwarded Message -----

From: Kriastiina Zzzzzz <kristiina.ojuland@yahoo.com>

To: Kriastiina Zzzzzz <kristiina.ojuland@yahoo.com>; Keit Pentus-Rosimannus <Keit.Pentus-Rosimannus@envir.ee>; aj <aj@lists.reform.ee>; juhatus <juhatus@lists.reform.ee>; staff <staff@lists.reform.ee>; Martin Kukk <martin@reform.ee>; Paul-Eerik Rummo <Paul-Eerik.Rummo@riigikogu.ee>; Eesti Reformierakonna fraktsioon <Reformfr@riigikogu.ee>

Cc: "andrus.umboja@joelahtme.ee" <andrus.umboja@joelahtme.ee>

Sent: Thursday, May 30, 2013 6:29 PM

Subject: Re: Vs: homne Eesti Ekspress

Kirjutan informatsiooniks seda, et mul ei ole õnnenstunud täna erakonna peasekretäriga rääkida ja saada infot, kuhu kogu selle asja uurimine on jõudnud. Reimo kohtus täna maakonna arendusjuhiga, kuid peale kohtumist ei ole minuga infot jagatud. Telefoni keegi võta. Mis toimub, tahkas teada? Miks minu, MKO juhi eest infot varjatakse? Pealegi tundub imelik, et Lääne-Virumaalt ei kutsutud kedagi erakonna uurimisgrupi liikmeks. Olen avaldanud soovi homme erakonna peakontoris kohtumiseks Martiniga.

Kristiina

From: Kriastiina Zzzzzz <kristiina.ojuland@yahoo.com>

To: Keit Pentus-Rosimannus <Keit.Pentus-Rosimannus@envir.ee>; aj <aj@lists.reform.ee>; juhatus <juhatus@lists.reform.ee>; staff <staff@lists.reform.ee>; Martin Kukk <martin@reform.ee>; Paul-Eerik Rummo <Paul-Eerik.Rummo@riigikogu.ee>; Eesti Reformierakonna fraktsioon <Reformfr@riigikogu.ee>

Cc: "andrus.umboja@joelahtme.ee" <andrus.umboja@joelahtme.ee>

Sent: Thursday, May 30, 2013 3:30 PM

Subject: Re: Vs: homne Eesti Ekspress

tere kõigile,

See, mis Lääne-Virumaal on juthunud, on enneolematu provokatsioon. Olen 3 viimase päeva jooksul püüdnud saada selgust. Rääkinud arendusjuhi ja PKO juthidega. Seni mõistliku seletust ei ole. Reimo peaks olema hetkel Rakveres. Mina tulen homme Eestisse ja saan ka ise asjaga tegeleda.

Igatahes on praeguse seisuga minu juhatuse liikmeksolek selge kahtluse all, kuivõrd sisehääletusel on aset leidnud rikkumised.

Kristiina

From: Keit Pentus-Rosimannus <Keit.Pentus-Rosimannus@envir.ee>

To: aj <aj@lists.reform.ee>; juhatus <juhatus@lists.reform.ee>; staff <staff@lists.reform.ee>; Martin Kukk <martin@reform.ee>; Paul-Eerik Rummo <Paul-Eerik.Rummo@riigikogu.ee>; Eesti Reformierakonna fraktsioon <Reformfr@riigikogu.ee>

Cc: "andrus.umboja@joelahtme.ee" <andrus.umboja@joelahtme.ee>

Sent: Thursday, May 30, 2013 1:12 PM

Subject: Re: Vs: homne Eesti Ekspress

Tere

Mina tulen värskelt Valitsuse pressikonverentsilt, kus suurt kedagi ei huvitanud täna see, mida me Eesti konkurentsivõime või inimeste jaoks teeme. Just-just taas toetust kasvatama hakanud Reformierakonna sisevalimiste võimalik võltsimine oli see, mis maailma erutas.

Õnnitlen seda kurja geeniust, kellel on õnnestunud teha ära see, mida me vaenlased ja konkurendid päevast päeva hambad ristis soppa pritsides üritavad - on õnnestunud omaenda tegevusega taas meie ühine laevanina mutta kinni lükata.

Ma ei hakka oma pressikonverentsilt saadud emotsioone siin väga kirjeldama, aga mul on üks konkreetne ettepanek - kui keegi tunneb kedagi, kes tegelikult ka on erakonna sisevalimiste tulemuste nimel tegelenud võltsimisega, fiktiivsete e-maili kontode loomisega ja nende vahendusel hääletamisega, siis minge selle inimese juurde ja paluge, et ta omal algatusel erakonnast välja astuks. Kohe praegu.

Mis puudutab siseveebi sisevalimiste süsteemi paremaks muutmist, siis seda võivad asjatundjad alati edasi timmida, aga praegu ei ole meil probleem mitte siseveebi süsteemis, vaid selles, et erakonnas sees on inimene või inimesed, kes üldse sellises kategoorias - kuidas ebaausal teel sisevalimistel häältega manipuleerida - mõtlevad. Ja see teadmine on ausalt öeldes üdini vastik.

Ka ei jaga ma seda arvamust, et praegu on koll peidus erakonna laienemises. Pigem on küsimus selles, et kas need laienemise teel tulnud inimesed on piirkondades suudetud omaks võtta? On nendega ka tegeletud, erakonda intergeeritud? Kaasatud ja pakutud võimalust kaasa lüüa? Kuulatud nende mõtteid, ideid, suheldud ja huvi tuntud? Või on võetud avaldus vastu ja pandud sahtlisse ära? Et küll sisevalimiste ajal võtame välja ja saadame maili?

Minu arvates on erakonna kasv justnimelt meeletu potentsiaal, mitte häda. Seda just sisulises mõttes. Ja ikka ainult juhul, kui me oskame ja viitsime seda rakendada. Kui ei viitsi, siis pole mõtet otsida süüdlast selles, et erakonda on tulnud palju uusi inimesi, vaid ilmselt ikka iseendas.

Keit

>>> Martin Kukk <martin@reform.ee> 30.05.2013 13:36 >>>

Paul-Eerik,

Olen samal arvamusel, et praegune teemakäsitlus on eeskätt vesi nende veskitele, kes üritavad pahatahtlikult e-valimiste usaldusväärsust devalveerida.

Aga siinkohalt tuleks lüüa lahku sisevalimiste protseduur ja võimalik rikkumine, mille eelduseks on pahatahtlik inimene. Kes nagu Mati ütles, asub arvuti ja tooli vahel. Täpselt samasugune rikkumine oleks võinud aset leida ka pabersedelite puhul, praegusel juhul on positiivne see, et saame kontrollida tagantjärele, kellel oli väidetavate rikkumistega pistmist. Ärme enne tee järeldusi, kui on pilt selge.

Mis puudutab erakonna laienemist ja sisevalimisi, siis nende sidumine on meelevaldne tegevus. Palun ärge ajage kahte asja segamini. Juhul kui on kasutatud süütute inimeste e-posti aadresse, kes on äsja erakonnaga liitunud, siis nemad ei ole süüdi, kui keegi on pahatahtlikult nende suhtes käitunud. Samuti ei ole süüdi inimesed, kes on olnud tublid ja on erakonna liikmeskonda laiendanud. Erakonnas ei oleks väga paljusid tublisid inimesi täna, kui me poleks teadlikult oma liikmeskonda laiendanud, aga kordan veelkord, nad ei ole süüdi, kui keegi on sigaduse kokku keeranud.

Martin

Saatja: Paul-Eerik Rummo [Paul-Eerik.Rummo@riigikogu.ee]

Saadetud: 30. mai 2013. a. 13:06

Adressaat: Martin Kukk; juhatus; Eesti Reformierakonna fraktsioon; staff; aj

Koopia: andrus.umboja@joelahtme.ee

Teema: Vs: homne Eesti Ekspress

Siit võib hargneda senistest tõsiseim jama  –  e-valimiste kui selliste usaldatavuse ränk langus koos kõige sellest tulenevaga. Vist esimest korda elus olen tõeliselt verejanuline lontruse suhtes, kes iganes see oli, kes selle korraldas.

Haakuvalt: ettepanek uuele juhatusele kriitiliselt läbi mõelda erakonna laienemistaktikad. Värbamiskampaaniad marketites jms , kus inimesed ise ei märkagi, et kirjutavad alla liikmeksastumise avaldusele, on sisuliselt kontraproduktiivsed, kuigi arv justkui kasvaks. Palun vabandada mu senist loidust selle teema tõstmisel.

Tervitades

Paul-Eerik

Saatja: Martin Kukk [mailto:martin@reform.ee]

Saatmisaeg: 29. mai 2013. a. 19:02

Adressaat: juhatus; Eesti Reformierakonna fraktsioon; staff; aj

Koopia: andrus.umboja@joelahtme.ee

Teema: homne Eesti Ekspress

Tere

Homses Eesti Ekspressis ilmub lugu, mis kirjeldab ajakirjanike uurimisleide seoses Reformierakonna sisevalimistega. Lühidalt - lehe väitel on 2011. aastal Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsioonis toimunud sisevalimistel manipulatsioon ning väidetakse, et keegi on fiktiivsete e-posti aadresside abil eakate erakonna liikmete eest hääletanud ilma nende teadmata.

Ajakirjaniku väitel on võrreldud äriregistrist kättesaadavaid avalikke sisevalimiste protokolle ning erakonna kodulehelt saadavaid andmeid. Seejärel on ajakirjanik võrrelnud andmeid ning moodustanud valimi eakatest, kes protokollide järgi sisevalimistel on osalenud. Mainitud liikmeid läbi helistades selgus, et mitmed Lääne-Virumaa eakad väidavad, et nad ei ole sisevalimistel osalenud.

Saades eile pärastlõunal teada selliste süüdistuste olemasolust ja ilmuvast leheloost, kontakteerusime ka ise ajakirjaniku poolt mainitud eakatega.

Selgus, et ajakirjaniku väited vastavad esmasel kontrollimisel tõele. Meie poolt teostatud pistelise kontrolli käigus selgus ka tõsiasi, et sarnaselt 2011. aasta sisevalimistega võib olla 2013. aasta sisevalimistel Lääne-Virumaal esinenud sarnaseid juhtumeid. Kuna tegu on äärmiselt tõsiste süüdistustega, siis pean vajalikuks kogu Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsiooni 2011. ja 2013. aasta sisevalimiste protsessi kontrollida.

Selleks, et võimalikud rikkumised välja selgitada, moodustan erakonnasisese töörühma, mille ülesandeks on võimalikult täpselt saada teada, kas ja mis ulatuses on sisevalimistel võimalikke rikkumisi ja juhtumeid, mil on hääletatud kellegi eest tema teadmata. Töörühma kutsun Väino Linde, Peep Aru, Reimo Nebokati ja Mati Leeti. Juhul, kui tuvastatakse, et on toimunud rikkumine, pöördub erakonna töörühm kogutud informatsiooniga erakonna juhatuse ja aukohtu poole. Töörühm koguneb esmaspäeva hommikul kell 09.00.

Oleme pidanud oluliseks sisevalimiste tehnilise korralduse usaldusväärsust. Meie tehnilised süsteemid on auditeeritavad ja kõik tegevused eranditult logitakse hilisemaks kontrolliks. On kahetsusväärne, kui keegi on sisevalimistel käitunud viisil, kus on oma võimalusi kasutanud teiste eest hääletamiseks.

Oluline on esmalt teha erakonnasiseselt kindlaks kõik faktid ja seejärel koos otsustada, mida selle baasilt edasi teha. Hoiame töörühma poolt teid kursis ja püüame aeg viitmata esimeste tulemusteni jõuda. Kindlasti peaksime vältima sildistamist ja ilma faktideta kellegi märgistamist, mida meedia teha võib ka isegi siis kui süüdistused tõeks ei osutu.

Hoiame üksteist ja teeme asjaolud selgeks, siis langetame otsused, mitte enne.

Martin Kukk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles