Õhtuleht jäi vaidluses peaministriga ka ringkonnakohtus alla

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus jättis tänase otsusega rahuldamata Õhtulehe apellatsioonkaebuse ning muutmata Harju maakohtu otsuse, mis tunnistas ajalehe süüdi peaminister Andrus Ansipi kohta ebaõigete andmete avaldamises.

Kohtukulud jättis kohus kostja, AS-i SL Õhtuleht kanda, vahendas ringkonnakohtu pressiesindaja. Otsuse võib riigikohtule edasi kaevata 30 päeva jooksul.

Ringkonnakohtu kolleegium nõustus Harju maakohtu põhjendustega otsusele. «Maakohus on õigesti leidnud, et pooled vaidlevad selle üle, kas 29.05.2012 ajalehe Õhtuleht lehekülgedel 2-3 avaldatud artikli pealkiri «Peaminister: poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulatakse pealt» ja 29.05.2012 ajahele Õhtuleht esilehel avaldatud pealkiri «Kas meie telefone kuulatakse pealt? Ansip: pigem on see nii» kujutab endast faktiväidet või väärtushinnangut. Maakohus on oma seisukohta, mille kohaselt on tegemist faktiväitega, üksikasjalikult ja loogiliselt põhjendanud,» seisab ringkonnakohtu osuses.

Kohtu hinnangul ei saa kuidagi põhjendatuks lugeda Õhtulehe apellatsioonkaebuses toodud seisukohta, mille kohaselt on lubamatu otsustada väite sisu üle ainult pealkirju lugedes. «Eesti ajakirjanduse eetikakoodeksi p 4.11 sätestab, et pealkirjad ei tohi auditooriumi eksitada. Maakohus leidis põhjendatult, et kuna paljud lugejad võivad lugeda ainult artikli pealkirja ja eriti ajalehe esiküljel avaldatud pealkirja ilma artiklit läbi lugemata, on eriti oluline, et vaidlusealuse artikli peakirjast saaks keskmine mõistlik inimene aru, kas A. Ansip on öelnud, et poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulatakse pealt või sisaldab artikli pealkiri ajalehe Õhtuleht hinnangut, mida on A. Ansip Õhtulehe hinnangul öelnud.Käesoleval juhul on 29.05.2012 ajalehe Õhtuleht vaidlusalused pealkirjad lugejat selgelt eksitavad,» märgib ringkonnakohus.

Harju maakohus rahuldas 29. jaanuari otsusega peaminister Andrus Ansipi hagi Õhtulehe vastu ning kohustas lehte avaldama teate, milles tunnistab ebaõigete andmete avaldamist.

Kolleegium leiab, et maakohtu poolt vale faktiväite ümberlükkamiseks ettenähtud viis ning laad on õiguspärased ja proportsionaalsed ega kahjusta kostjat ülemäära, nagu apellatsioonkaebuses väidetakse.

Vastavalt Harju maakohtu otsusele peab Õhtuleht viie päeva jooksul pärast otsuse jõustumist avaldama paberlehe teisel leheküljel teate: «Õhtulehes 29.05.2012.a avaldatud artikkel sisaldab Andrus Ansipi kohta ebaõigeid väiteid. Peaminister Andrus Ansip ei ole öelnud, et poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulatakse pealt.». Teade peab olema sama kirjasuuruse ja fotoga kui vaidlusaluse artikli pealkiri. 

Samuti peab Õhtuleht avaldama sama päeva paberlehe esiküljel märke «Õhtuleht lükkab ümber Andrus Ansipi kohta avaldatud ebaõige faktiväite – vt lk 2». Märge tuleb avaldada paberlehe esilehel samas kohas ja samal viisil ning koos fotoga.

Sama teate peab Õhtuleht avaldama veebiväljaandes avaküljel, nii et see oleks samal päeval nähtav kella 8-20. Lisaks tuleb Õhtulehe veebiväljaande arhiivis olevale artiklile «Peaminister: poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulatakse pealt» lisada link eelpool nimetatud teatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles