Postimees saab täna 156-aastaseks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimees
Postimees Foto: Liis Treimann

Postimees tähistab täna 156 aasta möödumist ajalehe esmakordsest ilmumisest.

Postimees on 1857. aastal ilmuma hakanud Perno Postimehe järglane, lehe ilmumise algusajaks loetakse Perno Postimehe ilmumise algust 1857. aasta 5. juunil. Tartus hakkas Postimees ilmuma 1886. aastal.

Postimees on Eesti suurima lugejaskonnaga ajaleht, mille paber- ning veebiväljaandeid loeb päevas 613 000 inimest. AS Postimees annab välja nelja paberväljaannet: Postimeest, Tartu Postimeest, Postimeest vene keeles ning venekeelset nädalalehte Den za Dnjom. AS-i Postimees paberväljaannete ühte numbrit loeb 288 000 üle 15-aastast inimest, selgub Postimehe tellimusel kevadel korraldatud Turu-uuringute AS-i uuringust. Veebist loeb Postimehe väljaandeid 432 000 inimest. Postimehega seotud maakonnalehtede veebikeskkondadel on 55 000 lugejat.

Postimehel on ka Eesti kõige suurem Facebooki kogukond - ligi 100 000 inimest jälgib Postimehe uudiseid Facebooki vahendusel.

Postimeest andis välja 1886. aastast Karl August Hermann, 1896. aastal ostsid ajalehe rahvusmeelsed Tartu haritlased ning toimetaja Jaan Tõnissoni juhtimisel sai Postimehest tähtsaim Eesti ajaleht, mis koondas enda ümber võimekaid kultuuritegelasi, nagu August Kitzberg, Anna Haava ja Karl August Hindrey. Jaan Tõnisson oli ka kauane ajalehe peatoimetaja enne Teist maailmasõda.

Pärast Teise maailmasõja jõudmist Eesti aladele väljaandmine ajutiselt katkes, leht jätkas ilmumist 13. juulil 1941. Toimetajad olid siis Aleksander Oinas ja Karl August Hindrey.

Nõukogude okupatsiooni ajal 1. maist 1948 kuni 1990. aastani kandis Postimees nimetust Edasi.

Ajalehe nimetus Postimees taastati 1990. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles