Ansip: väärkasutatud hääled anti ainult Ojulandile

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonna esimees, peaminister.
Erakonna esimees, peaminister. Foto: Peeter Langovits.

Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi sõnul leidis mitmete ütlustega kinnitust, et sisevalimistel võõrast identiteeti kasutades antud hääled läksid üksnes Kristiina Ojulandile, kelle juhatus täna erakonnast välja heitis.

Ansip ütles juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et Kristiina Ojuland on kahjustanud olulisel määral erakonna mainet. «See kahjustamine on seisnenud eelkõige teiste isikute nende loata identiteedi kasutamises, identiteedivarguses eesmärgiga oma valimistulemust parandada,» lausus ta.

Ansipi sõnul on praeguseks selgunud, et võõrast identiteeti kasutades antud hääled anti ainult Ojulandile. Tema sõnul on see tõendust leidnud mitmete ütlustega.

Ansip märkis küll, et Ojuland on erakonnale toonud aastate jooksul palju hääli ja seega pole tema lahkumine olnud partei huvides, kuid ütles samas, et kui inimene on «selgelt seotud teiste isikute identiteedi kasutamisega omakasupüüdlikel eesmärkidel», siis selliste inimeste koht ei ole Reformierakonnas.

Ansipi sõnul otsustas juhatus Ojulandi erakonnast väljaheitmise ühehäälselt. «Sealjuures üks juhatuse liige, Rein Lang, tulenevalt isiklikest kaalutlustest, isiklikest suhetest taandas ennast hääletamisprotseduurist ja Kristiina Ojuland ei hääletanud,» rääkis ta.

See kahjustamine on seisnenud eelkõige teiste isikute nende loata identiteedi kasutamises, identiteedivarguses eesmärgiga oma valimistulemust parandada

Ansip märkis, et erakonna mainet, aga ka üldse poliitika ja poliitikute usaldusväärsust on kahjustatud väga olulisel määral, ja seetõttu ei saa tema süda ka pärast juhatuse otsuseid siiski rahul olla. «See, mis on juhtunud, on äärmiselt kahetsusväärne,» lausus ta ja lisas hiljem, et palub vabandust kõigi nende ees, kelle silmis on poliitikute ja poliitika usaldusväärsus saanud kannatada.

Reformierakonna juhatus pidas Ansipi sõnul vajalikuks likvideerida siseveebis olevad turvaaugud ning muuta tulevased sisehääletused üksnes ID-kaardi põhiseks. Edaspidi saaks seega hääletada, identifitseerides end kas ID-kaardi või mobiil-IDga, mitte aga enam Facebooki või kontorist saadud paroole kasutades. «Aga rõhutan veel kord, et mitte süsteem ei ole see, mis on põhjustanud identiteedi väärkasutamisi, identiteedivargusi, see on inimene, kes on seda teinud,» ütles Ansip.

Ta märkis, et kuigi erakond kontrollib ka edaspidi kõiki pettusekahtluse juhtumeid, ei ole süsteemseid rikkumisi võimalik enam avastada.

«Neid kahtlusi on ka ajakirjanduse vahendusel tulnud küllalt mitmetelt isikutelt. Tavaliselt on kontrollimine viinud selge seletuseni, milles on asi,» lausus Ansip. Tema sõnul on enamasti asi olnud selles, et erakond ei ole registris vahetanud abiellunud inimese perekonnanime, kuid inimene ise on olemas, ta on ise hääletanud ja identiteedi väärkasutamist pole toimunud.

Ansipi sõnul jätkab pettuse uurimise töörühm tööd veel ühe Võru juhtumi selgitamiseks, kus inimene väidab, et ta pole siseveebis hääletanud. «Paraku logifailid kinnitavad, et inimene on veebikeskkonnas viibinud ja hääletamisel osalenud. Taolisi kõhklusi ja kahtlusi on päris mitmeid olnud,» ütles ta.

Samuti on paljud inimesed tema sõnul segamini ajanud ajakirjanduses viimastel päevadel avaldatud sisehääletusel osalenute nimekirjad.

Ansipi sõnul on juhtumeid, kus inimene teab, et pole tänavu sisehääletusel osalenud, kuid on vaadanud meediast 2011. aasta valimistel osalenute nimekirja ja teinud vale järelduse. «Kui ta saab teada, et need on kaks eri valimistel osalenute nimekirja, siis talle meenub küll, et jah, möödunud korral ta siiski osales valimistel,» ütles ta.

Ka on tema sõnul juhuseid, kus inimene ütleb, et pole valimistel hääletanud, kuid logifailid kinnitavad vastupidist ja näitavad, et ta on ka oma valiku ise kinnitanud. «Kui ta ise satub sellesse (siseveebi – toim.) keskkonda, siis ta ütleb, et siin ma olen küll olnud, aga ma ei teadnud, et see on see,» rääkis Ansip ja lisas, et seletusi on erinevaid ning praegu on erakonna IT-inimesed ja partei loodud töörühm seisukohal, et süsteemseid rikkumisi pole võimalik enam avastada.

Partei juhatus jätkab Ojulandi väljaheitmise järel väiksemas koosseisus ehk 15 asemel 14 liikmega, sest Ansipi sõnul ei võimalda partei põhikiri väljalangenud juhatuse liikme asemel uut liiget nimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles