Karjala ärimees palus Eestilt poliitilist varjupaika

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Drezner
Vjatšeslav Drezner Foto: rk.karelia.ru

Venemaa Karjala ärimees Vjatšeslav Drezner esitas Eesti ametivõimudele taotluse poliitilise varjupaiga saamiseks, teatas uudisteportaal Lenta.ru.

Karjala Soomega liitumise referendumi korraldamise katse eest kohtulikult karistatud Drezneri sõnul ei ole tal Venemaal elada võimalik elada. «Minu ärid pandi kinni, minu firma suleti, kontor pandi põlema. Ma olen eriteenistuste pideval jälgimise all, minu telefonikõnesid kuulatakse pealt,» rääkis Drezner.

Drezneri sõnul ähvardab teda Venemaal vabadusekaotus.

Vjatšeslav Drezner tegi 2010. aasta alguses ettepaneku korraldada Karjalas referendum, et selgitada välja rahva arvamus piiriäärsete alade ühendamiseks Soomega. Drezner põhjendas oma aktsiooni sellega, et piirialad olid Teise maailmasõja tulemusel ebaseaduslikult inkorporeeritud Nõukogude Liidu koosseisu. Mees pani referendumi üleskutsega lendlehed piiriäärse linna Sortavala linna postkastidesse, samuti saatis ta samasisulisi e-kirju ajakirjandusväljaannetele ja ühiskondlikele organisatsioonidele.

Venemaa prokuratuur alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust ja andis Drezneri kohtu alla. Prokuratuur saatis mehe 2010. aasta suvel kohtusse, kes karistas teda «Venemaa territoriaalse terviklikkuse lõhkumisele suunatud üleskutsete» eest 100 000 rubla ehk ligi 2500 euro suuruse rahatrahviga.

Drezner sõitis pärast kohtuotsust Soome, kus ta asutas soomlaste, karjalaste ja vepslaste abistamise fondi. Mees palus selle aasta alguses Soomest ka poliitilist varjupaika, millest võimud keeldusid.

Eesti andis mullu poliitilise varjupaiga Venemaal Karjalas tegutsenud blogipidajale Maksim Jefimovile, kes põgenes Eestisse pärast tema suhtes kriminaalmenetluse algatamist. Vene võimud alustasid Maksim Jefimovi suhtes kriminaalmenetlust mullu märtsil, esitades talle kahtlustuse vihavaenu või vaenu õhutamises, samuti rühma isikute väärikuse alandamises religiooni suhtumise tunnuste alusel. Võimud alustasid Jefimovi suhtes kriminaalmenetlust pärast seda, kui ta süüdistas oma blogisissekandes Vene õigeusukirikut korruptsioonis ning lähedastes suhetes eriteenistuste ja valitsusega.

Jefimov sai Eestilt poliitilise põgeniku staatuse ning koos sellega kolmeaastase elamisloa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles