Ivo Rull: Helme üritab mängida põlissoomlaste eeskujul alalhoidlikule publikule

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik / Postimees

Suhtekorraldaja Ivo Rulli sõnul üritavad Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja selle juhatuse liige Martin Helme oma viimase aja avaldustega mustanahaliste ja immigratsioonipoliitika teemal võita põlissoomlaste ja prantsuse paremäärmuslaste eeskujul alalhoidlike valijate poolehoidu.

«Martin Helme ja EKRE ei ole veel kordagi seda  «n-sõna» otseses tsitaadis kasutanud ja mängivad sellise joone peal, et omaenda inimeste kultuuri ja töökohtade kaitse peaks väljenduma ülimas konservatiivses immigratsioonipoliitikas. Aga minu küsimus on selles, palju sellisele poliitikale Eestis publikut üldse on,» ütles Rull Postimehele.

Rulli sõnul võitlevad Martin Helme ja EKRE omaenda loodud musta tondiga ja seda tonti reaalselt täna Eestis ei ole. Ta tõdes, et meediale meeldivad alati sellised teemad, nagu mustanahalised ja seksuaalvähemused ning oma avaldustega on Helme vähemalt pildile saanud.

«On mustanahaline kolumnist, mõned mustanahalise sportlased, mõned siin töötavad kokad ja muud oskustöölised, aga ma ei näe, miks me peaksime Aafrikast tulevate immigrantide suhtes väga hirmul olema. Kui meil oleks nagu Soomes ja Rootsis tänavapildis märkimisväärselt palju väga erineva nahavärviga inimesi, siis hakkaks madalalaubalisem kontingent probleemi tunnetama, et tema töökoht, korterelamu elukvaliteet või lasteaia keskkond on ohus, aga praegu ei ole selleks lihtsalt põhjust,“ lausus Rull.

Rulli hinnangul võiks Eestis olla Helme väljapakutud poliitika pooldajaid käredat rokki kuulavad teismelised, nagu näiteks Tartu Krooksu pubi publik, samuti sügavas pensionieas olev vana konservatiivne seltskond.

«Sellised vanad inimesed on jäigad ja paindumatud ning ei ole multikultiga kokku puutunud. Nõukogude ajal kasutati nii n-tähega sõna kui tehti igasuguseid muid nalju ja anekdoote suhteliselt vabalt,» nentis Rull.

Samas ei tule Rulli hinnangul ei üks ega teine seltskond EKRE poolt hääletama. «Noored võivad näppu visata ja teha mingeid käetõstmisi, aga valima nad ei lähe. Ja ka need vanad inimesed ei tule sellepärast EKRE poolt hääletama, pigem annavad nad oma hääle Keskerakonnale, kes lubab mingit abi ja tasuta ühistransporti. Martin Helme ja EKRE on valinud Soomes ja Prantsusmaal edukalt toiminud niši hõivamise taktika, aga Eestis ma ei näe nišši ja ma ei saa aru, mida nad hõivavad. Nad hõivavad meedia ja saavad palju kommentaare, aga mis sellega valimistel peale hakata?“ küsis Rull.

Tema hinnangul on Eesti ühiskond täna niivõrd liberaalne ja vabameelne, et võõraviha ja tõrjumise poliitika laia kandepinda ei oma. Rulli sõnul ei ole ka väga tõenäoline, et Helme ja EKRE avalduste tulemusena selline sihtgrupp laieneks.

EKRE juhatuse liige Martin Helme pälvis eelmisel nädalal suurt avalikkuse tähelepanu, kui ta sõnastas Tallinna TV saates Eesti migratsioonipoliitika alused sõnadega «kui on must, näita ust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles