Kaitseminister tänas Ameerika kindralit pika koostöö eest

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja kindralmajor James Adkins täna hommikul kaitseministeeriumis.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja kindralmajor James Adkins täna hommikul kaitseministeeriumis. Foto: Eesti Kaitsevägi

Kaitseminister Urmas Reinsalu avaldas USA Marylandi Rahvuskaardi ülema kindralmajor James Adkinsiga kohtudes talle tänu 20-aastase koostöö eest Eesti riigikaitse rajamisel.

«Kindralmajor Adkins oli Eesti ja meie hea partneri Marylandi osariigi koostöö sünni juures 1993. aastal, olles esimene Eestisse saabunud projektiohvitser,» ütles Reinsalu pärast kohtumist kaitseministeeriumis.

Aastatega on paljud kaitseväelased ja kaitseliitlased saanud Marylandi rahvuskaardilt olulist täiendust oma sõjalisele haridusele.

«Kindralmajor Adkins on isiklikult kaasa aidanud mitmete koostööprojektide õnnestumisele,» lisas kaitseminister. Ta kinnitas, et Eesti soovib koostööd Marylandi Rahvuskaardiga süvendada nii kaitseväelaste väljaõppe kui küberkaitse vallas.

Kindralmajor Adkins osales teisipäeval Kaitseliidu ja Marylandi Rahvuskaardi koostöö 20. aastapäeva tähistamiseks korraldatud vastuvõtul.

Eile külastas kindralmajor Adkins õppust Saber Strike, kus Eesti, Läti, Leedu ja USA üksused harjutavad koos kolme Balti riigi kaitsmist. Saber Strike’il osalevad ka Marylandi Rahvuskaardi lennukid.

Samuti kohtus ta Eestis Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvese, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase ja kaitseliidu ülema brigaadikindral Meelis Kiiliga.

Marylandi rahvuskaardi ja Eesti koostööprogramm sai alguse 1993. aastal, kui USA kaitseministeerium määras USA osariikidele toetamiseks endise Nõukogude Liidu riigid. 1990. aastatel ja 2000. aastate algul said paljud kaitseväelased ning kaitseliitlased ameeriklastelt väljaõppe kriisireguleerimise, demineerimise, sõjameditsiini ja muudel aladel. Viimati lisandusid koostööprojektidele kopteripilootide väljaõpe ja küberkaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles