Sotsid algatasid eelnõu seaduste vene keelde tõlkimiseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Peeter Langovits / Postimees

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon andis täna riigikogu menetlusse eelnõu, mille kohaselt peaks valitsus korraldama ligi poolesaja seaduse tõlkimise vene keelde.

Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski ütles eelnõu üle andes, et otsuse vastuvõtmisel peab valitsus korraldama ligi 50 igapäevaelu korraldust, välismaalaste staatust ja põhiõiguste kaitset reguleeriva Eesti seaduse tõlkimise lisaks inglise keelele ka vene keelde.

Ta meenutas, et riigikogu on teinud valitsusele ülesandeks tõlkida kõik 400 seadust inglise keelde, et muuta Eesti välismaailmale arusaadavaks. «Me igati toetame seda püüdlust muuta Eesti riigi toimimine arusaadavaks välismaailmale, samas usume, et riik peab olema arusaadav ka kõigile Eesti elanikele,» ütles ta.

Ossinovski viitas rahvaloenduse andmetele, mille järgi elab püsivalt Eestis 383 000 inimest, kelle emakeel on vene keel. Neist vaid 15 protsenti saab integratsioonimonitooringu tulemuste kohaselt hakkama aktiivse keelekasutusega eesti keeles, märkis ta.

«On selge, et paljud muu emakeelega Eesti elanikud ei ole vähese keeleoskuse tõttu võimelised mõistma Eesti õigusaktide sisu eesti keeles, mistõttu on nad halvemini informeeritud Eesti riigielu korraldusest, oma õigustest erinevatele teenustele ning riigipoolsele kaitsele,» lausus ta ja lisas, et madalam õigusteadlikkus mõjutab paljude uuringute alusel otseselt usaldust riigi institutsioonide vastu.

Ossinovski sõnul leiavad sotsiaaldemokraadid, et eelnõuga paraneks Eesti elanike õigusteadlikkus, lihtsustuks muukeelseid elanikke teenindavate ametnike ja õigusspetsialistide töö, kuid samas ei muutuks eesti keele kui riigikeele staatus. Tema sõnul on muudatusele juba praegu toetust avaldanud Balti Uuringute Instituut, Eesti Inimõiguste Keskus ja poliitikauuringute keskus Praxis, aga ka näiteks advokatuuri juht.

«Loodan, et eelnõu mõned oponendid puhkavad suvel kenasti välja ja me saame sügisel seda rahulikult ja konstruktiivselt menetleda,» ütles Ossinovski riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles