Paet kohtus Kaliningradis Läänemereriikide välisministritega

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ja täna toimuval Läänemeremaade välisministrite kohtumisel osaleb ka Eesti välisminister Urmas Paet.
Eile ja täna toimuval Läänemeremaade välisministrite kohtumisel osaleb ka Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet rõhutas Kaliningradis Läänemeremaade Nõukogu välisministrite kohtumisel Läänemere riikide regionaalse koostöö tähtsust, mis on oluline kogu regiooni arenguks. 

Läänemere kagupiirkonna moderniseerimisest kõneldes ütles välisminister Paet, et Eesti toetab regionaalsete koostööprojektide algatamist. «Lisaks Kaliningradile on Läänemeremaade Nõukogul oluline pöörata tähelepanu ka Lääne-Venemaa teistele osadele − Pihkva ja Leningradi oblastitele,» ütles Paet. Ta lisas, et järgmise aasta suvel algav eesistumine annab võimaluse tihendada ning edasi arendada koostööd eelmainitud Venemaa regioonidega.

Eesti toetab ka edasise koostöö süvendamist hariduse vallas. Välisministri sõnul on Tartu ülikooli osalusega toimunud Pihkva ülikooli euroteaduskonna projekt olnud väga positiivne kogemus.

Paeti sõnul peaks koostöö Läänemere regiooni erinevate koostööformaatide vahel olema nähtavam, rollijaotus selgem ja tegevus koordineeritum. «2014 on Eesti jaoks Läänemere aasta, kuna siis juhime Läänemeremaade Nõukogu, oleme Balti koostöö eesistuja ning koordineerime Põhja-Balti (NB8) tööd. Seega on meil otsene võimalus suhete tihenemisele kaasa aidata,» lisas ta.

Läänemeremaade Nõukogu pikaajalised tulevikuprioriteedid on keskkonnaga seonduv, majandusarengu edendamine, energeetika küsimused, haridus ja kultuur ning tsiviilühiskonna turvalisus.

Alates möödunud aasta juulist on Läänemeremaade Nõukogu eesistuja Venemaa. Venemaa on seadnud oma peamisteks eesmärkideks koostöö edasiarendamise moderniseerimise ja innovatsiooni valdkonnas, avaliku ja erasektori partnerluse võrgustiku väljaarendamise, sallivuse edendamine võitluses radikalismi ja ekstremismiga ning inimestevaheliste kontaktide edendamise.

Järgmine LMNi eesistuja on Soome, kes soovib keskenduda piirkonna riikide koostöö sidususe ning järjepideva ja süvendatud projektipõhisele ühistegevusele.

Läänemeremaade Nõukogu (LMN) loodi 1992. aasta märtsis kui Kopenhaagenis kohtusid Taani ja Saksa välisministrite kutsel Soome, Rootsi, Norra, Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Venemaa välisministrid ning Euroopa Komisjoni esindajad. Kohtumise eesmärgiks oli tugevdada ja tihendada vastastikust koostööd Läänemere-äärsete riikide vahel.

Eesti on olnud Läänemeremaade Nõukogu eesistujaks aastail 1993-1994 ja 2003-2004. Eesti järgmine LMNi eesistumine on vahemikus juuli 2014 – juuni 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles