Sügava puudega lapse vanemate õppelaenu hakatakse kustutama

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikogus läbis täna teise lugemise eelnõu, mille kohaselt hakkab riik sügava puudega lapse vanemate õppelaenu kustutama.

«Puudega lapse sündimist ei ole võimalik ette näha, mistõttu paneb see laenusaaja olukorda, kus laenukohustuse täitmine muutub väga keeruliseks,» selgitas eelnõu ettekandja, IRLi fraktsiooni esimees Kaia Iva. «Laenusaajal on sügava puudega lapse hooldamise kõrvalt tööl käimine ning laenu tagasi maksmine äärmiselt raskendatud.»

Iva sõnul muudeti riigikogu kultuurikomisjoni istungil eelnõus laenu kustutamise tingimusi võrreldes esialgse eelnõuga paindlikumaks.

«Kui algselt oli laenu kustutamise eelduseks vanema mittetöötamine ja hooldamise eest toetuse saamine, siis kultuurikomisjon need nõuded eemaldas,» rääkis Iva. «See tagab vanemate võrdse kohtlemise, sest hooldajatoetuse maksmise tingimused võivad olla omavalitsustes erinevad. Samuti ei soovi seadusmuudatus pärssida vanemate võimalustekohast töötamist.»

Seaduseelnõu on plaanitud jõustuma järgmise aasta 1. jaanuarist. Selle arvestuslik kulu on 2014. aastal maksimaalselt 196 800 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles