Gräzin: Ojulandi karistus oli liiga karm

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin
Igor Gräzin Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Reformierakonda kuuluva riigikogu liikme, Tartu maakonnaorganisatsiooni juhi Igor Gräzini hinnangul sai kolmapäeval hääletuspettuse tõttu erakonnast välja heidetud Kristiina Ojuland liiga karmi karistuse.

Gräzin ütles Postimehele, et kui ta oleks olnud juhatuse liige, oleks ta tõenäoliselt käitunud nagu Rein Lang ja ennast küsimuse arutelult taandanud. «Oleme Kristiinaga kaasvõitlejad 17 aastat ja meie isiklikud suhted on sedalaadi, et ma ei oska objektiivselt selliseid asju alati hinnata,» lausus ta.

Samas avaldas ta arvamust, et Ojulandi karistus oli liiga karm. «Nagu Jeesus ütles langenud naisele, et sulle on su patud andeks antud, mine ja ära tee enam pattu, ära enam kunagi nii tee. See oleks olnud tõenäoliselt minu reaktsioon,» ütles ta.

Gräzini sõnul oli Ojulandi käitumises kõige arusaamatum see, et tema kui juht ei võtnud enda peale juhi vastutust ning «süüdi tehti» maakonna arendusjuht Taimi Samblik.

Kui võtate ükskõik mis kogumi 13 000 inimest, siis tõenäosusteooria järgi seal sees peab olema kurjategijaid, hulle, ebanormaalseid, lolle.

«Minu arvates oleks õige olnud öelda, et kui on teil on mulle, minu organisatsioonile etteheiteid, siis siin olen mina ja minuga te räägite, oma alluvatega klaarin ma suhted ise. Just see aspekt oli see, mis tuli mulle väga ebameeldiva üllatusena ja kus ma selle etteheite teen,» märkis Gräzin, lisades: «Mulle ei meeldi ülemused, kes poevad alluvate selja taha.»

Praeguseks on hääletuspettuse üles tunnistanud ka teine arendusjuht Viljandimaalt. Gräzini hinnangul on pettuste taga nõrk sisehääletussüsteem ning ka asjaolu, et erakonda kuulub üle 13 000 inimese. «Kui võtate ükskõik mis kogumi 13 000 inimest, siis tõenäosusteooria järgi seal sees peab olema kurjategijaid, hulle, ebanormaalseid, lolle. Sellises süsteemis peab alati midagi juhtuma,» rääkis ta.

Seejuures juhtis ta tähelepanu, et Lääne-Virumaa ja Viljandi valimispettuse motiivid on täiesti erinevad. «Kui Lääne-Virumaal täideti käsku, siis Viljandis tahtis poiss näidata oma töö tulemusi paremana. Tahtis ülemustele näidata… nõukogude ajal nimetati seda juurdekirjutamiseks,» lausus ta ja lisas, et sisevalimistel osalenud inimeste arvu vaadates pole välistatud, et välja tuleb veel mõni pettusejuhtum.

Gräzin märkis, et tegelikult ongi olemas ka kolmas motiiv, viidates hiljuti Reformierakonnast Keskerakonda astunud mehele, kes osales juba keskerakondlasena «süsteemi testimise eesmärgil» partei sisevalimistel. Tema hinnangul tuleb nendest juhtumitest teha järeldus, et möödas on «romantiline ajastu», kus parteisisene suhtlus toimus sisevõrgus, kuhu pääses ka paroolidega.

«See süsteem on nii nõrk, et arvestab isegi minusuguste hajameelsete professoritega, kellel muide pole ID-kaarti. Tänapäeval, kus elu on nii karmiks läinud, tõenäoliselt nii lodevalt enam edasi minna ei saa,» ütles ta.

Küsimusele, kas ta peab võimalikuks, et manipulatsioone orkestreerib siiski keegi peakontorist, vastas Gräzin, et ei usu. «Ma olen ka ise maakonnajuht, käsi piiblil, no ma ei ole seda tundnud. Ma ei arva, et nad mind nii kardavad, et ei julgeks nõuda,» lausus ta ja lisas, et ainsana võib mõju omada maakonnaorganisatsioonide soov saada oma maakonna inimene erakonna juhatusse.

Võimalike uute juhatuse valimiste korraldamise kohta ütles Gräzin, et see on poliitilise otsustuse koht, ehkki tehniliselt ei tohiks see olla kuigi keeruline. «Andrei Korobeinik ja Valdo Randpere istuvad kaheks ööks maha ja teevad sellise süsteemi, et sellega võib pangaülekandeid teha ja mis on nii kinni, et isegi omad ei saa enam sisse. Aga on teine küsimus, kuivõrd on sel mõtet,» märkis ta.

Gräzin avaldas arvamust, et praeguses olukorras kehtib suurte arvude seadus. «Kui me saime kolm eri tüüpi võltsingut – keskerakondlane, Viljandi, Lääne-Viru –, neid võltsinguid on mitu tükki ja erinevat tüüpi, siis nad lõpuks tasakaalustavad ennast ära,» ütles ta, märkides, et juhuslike vigade summa on null. «Teiste sõnadega, kui need vead on praeguses ulatuses ja nii palju neid on, ma arvan, et uued valimised ei annaks uusi tulemusi, miinus Kristiina.»

Reformierakonna juhatus heitis kolmapäeval maine kahjustamise pärast parteist välja aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud eurosaadik Kristiina Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist.

Eile tunnistas nelja inimese eest hääletamise üles Viljandi maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Ott Kukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles