Anna teada, milline on pikim sõna eesti keeles!

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Õigekeelsussõnaraamat.
Eesti Õigekeelsussõnaraamat. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hiljuti kaotas saksa keel seadusemuudatuse tõttu oma pikima sõna. Milline võiks olla pikim sõna eesti keeles?

Tartu ülikooli keeletehnoloogia õppetooli vanemteadur Heiki-Jaan Kaalepi sõnul on eesti keeles välja kujunenud komme, et kui sõna kipub pikaks venima, pannakse keskele kas tühik või sidekriips. «Mina ei ole kohanud sõnu, kus oleks rohkem kui viis liitkomponenti,» ütles Kaalep.

Maksimaalse, viiest osast koosnevate sõnadena tõi Kaalep välja sellised sõnad nagu raudteeülesõidukoht ja tagavararehepeksumasin.

Ta lisas, et kui eesti keele speller ütleb, et tähejada on pikem kui 40 märki, ei ole mõtet kontrollida, kas tegemist on sõnaga. Tõenäoliselt on see lihtsalt suvaline tähemärkide jada. «Näiteks nagu internetis kasutatakse sõna irwww. Kui see läheb pikemaks kui 40 tähemärki, siis on näpp lihtsalt klahvile jäänud,» selgitas Kaalep.

Milline on aga maailma pikim sõna? Teadaolevalt on selleks proteiin titiini tehniline nimetus. Kuna sõna koosneb 189 819 tähest ning sõnastikust seda ei leia, on vaieldud, kas seda võib üldse sõnaks pidada.

Vaata videost, kuidas maailma pikim sõna kõlab. Küll aga peab selleks varuma kolm ja pool tundi, sest täpselt nii kaua võtab selle hääldamine aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles