Ilves: Reformierakonna sisevalimiste skandaal ületas kõik taluvuspiirid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves kutsus täna keskpäevaks Kadriorgu kõigi parlamendiparteide esimehed, kohtumise järel teatas ta, et järjekordne pettuseskandaal Reformierakonnas ületas kõik taluvuspiirid.

Kell 13.10 «Mul on hea meel, et seekord on asjaolude selgitamine ja süüdlaste karistamine olnud kiire,» ütles Ilves, kelle sõnul peteti selles juhtumis oma erakonda ja oma erakonna liikmeid ning võiks öelda, et teised ei saanud kannatada.

Samas annab Reformierakonna siseskandaal tema sõnul teistele võimaluse õõnestada kogu valimissüsteemi usaldusväärsust ja kahjustab Eesti mainet. «Rõhutan: ühe erakonna sisevalimised ja Eesti e-valimised on nii sisuliselt kui tehniliselt kaks täiesti eraldi asja. Seda vahet tuleb teha,» märkis ta.

Ilves lisas, et kuigi paljud sooviksid, et ta piirduks vaid Reformierakonna hukkamõistmisega, oleks see lihtsama vastupanu teed minek. «Öelda, et tegu on ühe erakonna ühe siseprobleemiga, mida saab mõnuga kõrvalt vaadata: ehk pöörab tähelepanu meilt endilt ära ja küll kõik läheb mööda. Arvan, et ei lähe mööda. Me peame möödunud aasta ja aastate sündmusist õppima, tulema probleemidest välja puhtamana kui enne,» ütles president.

Kell 11.58 Kadriorgu saabunud Keskerakonna juht Edgar Savisaar ütles meediale, et ei lähe presidendi jutule oma eelsõnumiga, vaid ootab ära, mida presidendil öelda on. Samas lisas Savisaar, et jutud, nagu oleks sisedemokraatia kriis kõigi erakondade probleem, ei vasta tõele.

«Kui te vaatate reitinguid, siis jah, valitsusparteide reiting on kukkunud, aga opositsiooniparteidel vastupidi on see tõusnud. Minu arvates tähendab see, et rahvas tahab poliitika muutumist ja pigem on jutt valitsuse väljavahetamisest kui sellest, et parteide süsteem Eesti Vabariigis ei ole ennast õigustanud,» ütles Savisaar.

«Ma arvan, et e-valimised on ennast tugevalt kompromiteerinud ja antud juhul ei ole asi mitte Ojulandis. Ojuland on ise ka e-valimiste ohver,» leidis Savisaar. «Ma ootan tänaselt kohtumiselt seda, et president oma arvamusega välja tuleks ja mitte ei teeks sellest uut jääkeldri aktsiooni.»

Kella 11.50 paiku saabunud SDE esimees Sven Mikser möönis, et e-valimiste usaldusväärsust on kõigutanud kaks erakonda - Reformierakond ja Keskerakond - üks tahtmatult ja teine tahtlikult.

Kella 11.42 paiku Kadriorgu saabunud IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles Postimehele, et tuli Kadriorgu sõnumiga, et Reformierakonna sisevalimiste skandaal ei tohiks heita varju riiklikele e-valimistele ja selle sõnumi eest võiksid kõik erakonnad ka seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles