Täiendava lapsepuhkuse võtjate arv kasvas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalkindlustusameti andmetel on tänavu esimeses kvartalis suurenenud lapsevanemate arv, kes võtavad töölt vaba aega lapsepuhkuseks.

Tänavu on esimese kvartali jooksul täiendavat lapsepuhkust kasutanud 8 848 lapsevanemat, mis on mullusest samast perioodist kahe tuhande võrra enam. Mullu võttis täiendava lapsepuhkuse esimeses kvartalis 6 846 ning  aasta jooksul kokku 25 016 lapsevanemat. Mullused numbrid olid eriti väikesed, arvestades seda, et aasta veel varem, 2011. aastal olid need 7 147 (esimeses kvartalis) ja 26 355 lapsevanemat (terve aasta jooksul).

Tänavu aasta alguses kerkis lapsevanema lisapuhkepäevade eest makstav puhkusetasu senise 4,25 euro asemel 15,18 eurole päevas.

«Sotsiaalkindlustusameti finantsosakonna analüütiku sõnul on täiendava lapsepuhkuse kasutamises märgata perioodilisust, s.t sagedamini võetakse puhkust nt koolivaheaegadel või aasta lõpus, aga ka septembri alguses, kui laps läheb esmakordselt kooli,» vahendas sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Elve Tonts Postimehele. «Seega on selle aasta alguse andmete järgi veel vara järeldusi teha, kas päevatasu suurenemine on mõjutanud täiendavate puhkusepäevade kasutamist. »

Töölepingu seaduse järgi on emal või isal igal kalendriaastal õigus saada lapsepuhkust kolm tööpäeva, kui tal on üks või kaks alla 14-aastast last ning kuus tööpäeva, kui tal on vähemalt kolm alla 14-aastast last või vähemalt üks alla kolmeaastane laps.

Lapsepuhkuse tasu arvutatakse valitsuse kehtestatud töötasu alammäärast, mis käesoleval ajal on 290 eurot kuus. Lapsepuhkuse päevatasu suurus on ühele tööpäevale vastav tasu kuu töötasu alammäärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles