Valimispettuse tunnistas üles ka Reformierakonna Võrumaa arendusjuht

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Reformierakonna sisevalimistel häältega manipuleerimise tunnistas üles juba kolmas arendusjuht, kes hääletas kaheksa inimese eest Võru maakonnas.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles õhtul Postimehele, et samuti nagu pettuste korraldamise üles tunnistanud Viljandimaa arendusjuht Ott Kukk esitas ka Võrumaa arendusjuht Elleri-Kristel Kelp täna avalduse erakonnast lahkumiseks. Lisaks lõpetab partei nende mõlemaga tema sõnul töösuhte.

Partei sisehääletuspettusi uuriva töörühma juht, riigikogu liige Väino Linde märkis, et Võrumaa arendusjuht hääletas erakonna sisevalimistel kaheksa inimese eest. «Selle mõtte sai ta Anu Kikaselt, kes on Kristiina Ojulandi büroo töötaja ja kes tegi talle ettepaneku, et naised võiksid toetada naisi,» ütles Linde Postimehele.

Kelp märkis erakonnale esitatud seletuskirjas: «Anuga vesteldes on loodud mulle mulje, et sisevalimised on üks jama. Ja et siin nagunii manipuleeritakse häältega.»

Ta selgitas, et vestles enne sisehääletust sageli telefoni teel Kikasega, kes tegi ettepaneku, et naised võiksid naiste poolt hääletada ja kindlasti toetada Kristiina Ojulandi. «Ühel hetkel hakkas Anu Kikas uurima, et kas tal oleks võimalik ka oma vanemate poolt hääletada (uuris väga peensusteni, et mis kuidas käib ja kes saab paroole saata). Sealt tekkiski idee, et võiksime tema vanemate e-mailid ära muuta ja temale paroolid saata. Ja nii ma tegin,» kirjutas arendusjuht seletuskirjas.

Olin lihtsalt selles asjas nii sees, et reaalne mõtlemine puudus.

Kelp lisas, et sel ajal Kikasel oma vanemate volitusi ei olnud. «Anu Kikase vanemate volitused jõudsid minu kätte 3. juuni hommikul. Volitusi soovitas Anul tagantjärele küsida Kristiina Ojuland,» lausus ta. Neid kaht juhtumit ei arvata erakonna teatel siiski pettusejuhtumite hulka, sest töörühma hinnangul on tegu inimeste endi tahtega.

Kelp ise tunnistas kaheksa inimese eest hääletamist, märkides ka, et need hääled läksid Kristiina Ojulandile ja Kaja Kallasele. «Kuidas tekkis varikontode idee ja tegemine, ei mäleta. Olin lihtsalt selles asjas nii sees, et reaalne mõtlemine puudus. Ja nii saigi välja valitud suvalised nimed ja nende eest hääletatud. Ilmselt tegin seda meeltesegaduses,» kirjutas ta ning palus tehtu pärast vabandust.

Eile tunnistas häältega petmist Viljandi maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Ott Kukk, kes täna lõuna ajal teatas, et lahkub erakonna maine kahjustamise pärast omal soovil parteist. Kui eile rääkis Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil kahest uuest Viljandimaal ilmnenud pettusejuhtumist, siis pärastlõunaks oli kahtlasi juhtumeid avastatud juba 11.

Kukk tunnistas neist nelja inimese eest hääletamist, ülejäänud seitsme juhtumi kontrollimist jätkab partei töörühm, mis tuleb tõenäoliselt uuesti kokku esmaspäeval. Linde ütles eile, et ilmselt läks Kukk liikmetega ühenduse võtmise asemel kergema vastupanu teed, ning kinnitas, et Viljandimaa ja Lääne-Viru pettuste muster ei kattu.

Reformierakonna peasekretäri sõnul kutsub erakond järgmise nädala lõpuks kokku erakorralise volikogu, kes peaks arutama töörühma lõppraportit.

Aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud eurosaadik Kristiina Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal, heitis Reformierakonna juhatus kolmapäeval maine kahjustamise pärast parteist välja. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist.

Kokku on erakond praeguseks tuvastanud 51 hääletusrikkumist tänavustel sisevalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles