Mikser: Reformierakonna kriis kahjustab erakondliku demokraatia mainet

Andres Einmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri sõnul jagavad sotsiaaldemokraadid kindlasti president Toomas Hendrik Ilvese muret, et peaministrierakonna kriis kahjustab väga tugevalt erakondliku demokraatia mainet üldse.

«Reformierakonna kriisi tõttu pettunud valijad võivad mitte vahetada oma erakondlikku eelistust, vaid minna niigi juba märkimisväärselt suurde seltskonda, kes ei oma eelistust või on kõigis erakondades pettunud,» lausus Mikser täna Kadriorus pärast parlamendierakondade esimeeste kohtumist president Toomas Hendrik Ilvesega.

Mikseri sõnul ei tähenda Reformierakonda tabanud valimispettuse kriis seda, et sotsiaaldemokraatidel oleks valimisvõit juba käes ja selle nimel pingutama ei peaks.

«Ma ei arva, et meil oleks võimalik käed rüpes valimisvõiduni triivida  Ükskõik, milline on teiste erakondade olukord või maine, valimistulemus tuleb oma tööga ära teha,» ütles Mikser.

SDE esimehe sõnul on praegu väga oliline taastada poliitika, sealhulgas peaministri erakonna tõsiseltvõetavus. «Ma usun, et kõige hullem asi, mis erakonda võib tabada, on see, kui ta on avalikkuse silmis muutunud naeruväärseks. Viimased nädalad on Reformierakonda kui mitte selleni tõuganud, siis viinud selle piiri lähedale,» lausus Mikser.

Ta märkis, et erinevalt Reformierakonnast ei kasuta SDE ebaturvalist ja identiteedivargust võimaldavat e-valimiste platvormi. Kui me võtame oma erakonnas kunagi kasutusele e-hääletuse, ma ei tea, kas ja millal see juhtub, aga siis me kasutame kindlasti turvalisi platvorme, mis võimaldavad turvaliselt inimeste samasust tuvastada. Need platvormid on olemas ja neid kasutatakse ka riigikogu, kohalike omavalitsuste volikogude ja europarlamendi valimistel,» rääkis Mikser.

Hinnates Reformierakonna käitumist valimispettuse skandaali ajal, nentis Mikser, et see on eelkõige kriisikommunikatsioonispetsialistide pärusmaa ning kindlasti tuleb vaadata seda kriisi ka pikemas ajalises plaanis.

«See, kuidas avalikkus tajub Reformierakonna käitumist praeguses kriisis, on tugevalt mõjutatud aastatagusest rahastamisskandaalist ja kõigest sellele järgnenust. Seetõttu pannakse see kõik ühte potti kokku ja neid, kes kahtlevad, kas kõik oli nii, nagu seda püütakse näidata, on jätkuvalt väga palju,» ütles SDE esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles