Mikser: Reformierakond ja Keskerakond ei ole sotsiaaldemokraatide vaenlased

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Indrek Saar.
Sven Mikser ja Indrek Saar. Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) koguneb pühapäeva hommikul üldkogule. Postimees teeb sellest otseülekande.

Üldkogu avas erakonna esimehe Sven Mikseri kõne, milles ta märkis, et ei pea Reformierakonda ega Keskerakonda sotside vaenlasteks.

Põgusalt peatud Mikser ka paremliberaale raputaval järjekordsel skandaalil. «On sõnadetagi selge, et võltsimisel ja valetamisel ning võõra identiteedi varastamisel võimu saavutamiseks või hoidmiseks ei saa Eesti poliitikas kohta olla. Peaministri partei ees on oluline tõehetk ja nende maine ning tõsiseltvõetavuse taastamiseks ei piisa üksnes tseremoniaalse tõekomisjoni etendamisest,» märkis Mikser.

«Ma loodan siiralt, et see Reformierakonda ja seeläbi kogu Eesti parlamentaarset demokraatiat tõsiselt häbistav ja naeruvääristav kriis suudetakse lahendada. Ma loodan seda, sest ma ei pea ei Reformierakonda ega Keskerakonda sotsiaaldemokraatide vaenlasteks. Jah, nad on meie konkurendid. Jah, nad on meie poliitilised vastased. Aga mitte meie vaenlased,» rõhutas sotside esimees.

«Meie maailmavaade, meie tõekspidamised ja meie teod võistlevad nende omadega valijate usalduse ja toetuse pärast, aga meie eesmärk peab olema neid ausas konkurentsis võita, mitte neid alandada või purustada.»

Tema sõnul on sotsiaaldemokraatide asi täna mitte Reformierakonna sisekriisis siplemise üle irvitada, vaid veenvate argumentide ja asjalike algatustega tõestada, et just sotside poliitikad ja algatused on need, mis tagavad kõige paremal moel Eesti riigi ja ühiskonna kestliku arengu.

Väljakutsed kohalikel valimistel

Pikemalt peatus Mikser ka kohalike omavalitsuste valimistel ja sotsiaaldemokraatide väljakutsetel.

«Riigis oleme opositsioonis Reformierakonna ja IRLiga, Tallinnas Keskerakonnaga. Meie eesmärk on lõpetada 2013. aastal Tallinnas Keskerakonna ainuvõim ja 2015. aastal riigis parempoolsete hegemoonia. Need ei ole teineteist välistavad, vaid õilsad ja vajalikud eesmärgid,» lausus SDE esimees.

Mikser avaldas lootust, et erakonna piirkonnad ja osakonnad jätkavad tööd selle nimel, et enam kui sajas omavalitsuses oleks oktoobris valimisbülletäänil ka sotsiaaldemokraatliku erakonna nimekiri.

«Siiski peame realistlikult tõdema, et 425 tuhande elanikuga Tallinnas on meie põhieesmärgiks tugev teine koht seni ainuvõimu nautiva Keskerakonna järel. Keskerakonna edestamise teevad siin ülimalt keeruliseks nii Tallinna valijaskonna etniline koosseis ja Keskerakonna märkimisväärne ülekaal vene emakeelega valijate seas, kui ka asjaolu, et pikalt pealinnas ainuvõimu nautinud partei on varasemates valimiskampaaniates kasutanud – ja kasutab küllap seegi kord – lisaks erakonna vahenditele ka linna administratiivset ressurssi,» rääkis Mikser.

«Ligi saja tuhande elanikuga Tartus on Reformierakonna hegemoonia pea sama tugev ja põline nagu Keskerakonnal Tallinnas. Meie eesmärgiks ülikoolilinnas peab olema senise esindatuse kasvatamine ja sotsiaaldemokraatide muutmine arvestatavaks partneriks valitsusliidu moodustamise kõnelustel.

Kuuekümne tuhande elanikuga Narva on seni olnud Keskerakonna vankumatu kants, kus tsentristid mitte pelgalt ei naudi ainuvõimu koos sellest tulenevate kahtlaste hüvedega, vaid kus sisuliselt on puudunud ka opositsioon. Olen veendunud, et selle üheparteisüsteemi murdmine on sotsiaaldemokraatidele täiesti jõukohane. Aga see nõuab meilt piirilinnas läbi suve tugevat pingutust ja sügisel tõsist lõpuspurti,» tõdes Mikser.

«Ka enam kui neljakümne tuhande elanikuga Pärnu ei ole olnud sotsiaaldemokraatidele – ega ka teistele erakondadele – viimastel valimistel lihtne valimispiirkond. Täna linna juhtiv kodanike valimisliit on jätkuvalt tõsine konkurent kõigile, aga uue energilise linnapeakandidaadi juhtimisel on meil tagant tulija eelist kasutades kõik võimalused teha ka suvepealinnas oma kõigi aegade parim tulemus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles