Kaks Koread alustavad homme läbirääkimisi

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastaja teeb pilti Panumnjomi piiriküla lähedal asuvast Imjingaki paviljoni aiast, kuhu on riputatud paelu ja kangaid kahe Korea ühinemist soovivate tekstidega.
Külastaja teeb pilti Panumnjomi piiriküla lähedal asuvast Imjingaki paviljoni aiast, kuhu on riputatud paelu ja kangaid kahe Korea ühinemist soovivate tekstidega. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea alustavad homme läbirääkimisi kahe riigi vahelisel piiril asuvas Panmunjomi külas, teatas varahommikul Seoul.


Lõuna-Korea nõustus eile Põhja- Korea ettepanekuga töökõnelusteks, mis Seouli ühendamisministri sõnul peaks rajama teed kõrgemal tasemel toimuvateks läbirääkimisteks AFP.

Tegu on esimese taolise kohtumisega enam kui kahe aasta jooksul.

Põhja-Korea pakkus algselt kõnelusi Kaesongi tööstuskompleksis, ent Lõuna-Korea soovis asukohta muuta.

Pyongyangile läkitati palve kohtumiseks Panmunjomi relvarahukülas otseliini kaudu, mille Põhja-Korea oli samal päeval esimest korda uuesti avanud pärast selle katkestamist märtsis.

Kumbki osapool lubas Lõuna-Korea ühendamisministri sõnul saata Panmunjomi kolm oma saadikut.

Panmunjom on kahe Korea vahelistes suhetes traditsiooniline läbirääkimiste paik. 1953. aasta 27. juulil sõlmiti Panmunjomi külas Korea sõja relvarahu.

Põhja- Korea tegi neljapäeval Lõuna- Koreale ootamatu ettepaneku pidada kõnelusi laia teemaderingi üle, sealhulgas Kaesongi tööstuskompleksi taasavamine ning kummalgi pool piiri elavate pereliikmete kohtumiste lubamine.

Korea poolsaarel on aegamööda vaibumas sõjalised pinged, mis teravnesid järsult veebruaris, kui Pyongyang korraldas kolmanda tuumakatsetuse. ÜRO karmistas seejärel kommunistlikule riigile kehtestatud sanktsioone, misjärel ähvardas Põhja-Korea USA-d ja Lõuna-Koread tuumasõjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles