Vabaühendused kogusid annetustena 16,3 miljonit eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annetuste kogumine
Annetuste kogumine Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud aastal deklareerisid Eesti mittetulundusühendused 16,3 miljoni euro ulatuses saadud annetusi. Viie aastaga on tulumaksusoodustusega mittetulundusühendustele tehtud annetused kasvanud enam kui miljoni euro võrra, ulatudes majanduslanguse-eelsest perioodist kõrgemale.

Majanduskriisi ajal vähenesid mittetulundusühingutele (MTÜ) ja sihtasutustele (SA) tehtud annetused järk-järgult, langedes 2010. aastaks 15 miljonilt 9,2 miljoni euroni. Viimasel kahel aastal on aga rahaliste annetuste maht jälle tõusnud, ulatudes 2012. a lõpuks 16,3 miljoni euroni.

«Mittetulundusühenduste deklareeritud annetuste kasvu taga võib olla Eesti elanike paranenud majanduslik seis. Aga kindlasti näitab kasv ka seda, et inimesed on hakanud rohkem uskuma, et kõike ei peagi korraldama riik, vaid seda võivad teha ka kodanikud ise,» kommenteeris annetuste kasvu kodanikuühiskonna arengu eest vastutav regionaalminister Siim Kiisler.

«Teiselt poolt on meie ühendused muutumas üha professionaalsemaks, paranenud on nii kommunikatsiooni- kui juhtimisoskused, mis võimaldavad ühendustel kaasata oma tegemistesse ka muid vahendeid peale avaliku sektori toetuse,» lisas Kiisler.

Annetuste kasvuks korraldas SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) 2012. aastal vabaühendustele taotlusvooru, kust rahastati 20 Eesti vabaühendust, et aidata neil läbi mõelda annetuste kogumise parem korraldamine. KÜSKi juhataja Agu Laius tõi näiteks Eesti Loomakaitse Seltsi, kes mõtles läbi erinevad annetuste kogumise viisid nii kodulehe, kampaaniate, üritustel toodete müügi ja annetuskastide kasutamise kaudu.

Ka Heateo Sihtasutuse projektijuht Anna Karolin tõi välja, et annetuste kogujate ja annetajate valmisolek on viimasel ajal kasvanud, tõstes esile äriettevõtteid. Kui majanduslanguse ajal heategevusprogramme pigem piirati, siis nüüd jagatakse pro bono teenuseid juba heldemalt ning soovitakse filantroopiaga enam tegeleda. Heateo Sihtasutus koolitab tänavu regionaalministri valitsemisala toetusel üle Eesti vabaühendusi, et need suudaksid tõhusamalt oma eesmärke saavutada.

2012. aasta kevadel esitas regionaalminister Siim Kiisler rahandusministrile kümme ettepanekut tulumaksuseaduse muutmiseks, millega saaks annetamist edendavat tulumaksusoodustust senisest enam organisatsioone. Enamik ettepanekuid on nüüd esitatud valitsusele otsustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles