Loomakaitsjad mõistavad ametite tegevusetuse hukka

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narvas Joaoru rannas suri reedel tsirkuseelevant, looma surma põhjus ei ole teada.
Narvas Joaoru rannas suri reedel tsirkuseelevant, looma surma põhjus ei ole teada. Foto: Lugeja pilt

Nii Eesti Loomakaitse Selts kui liikumine Loomade Nimel tegid täna avalikud pöördumised, milles mõistsid hukka veterinaar- ja toiduameti tegevusetuse, kuigi neile tehti pöördumisi eile surnud tsirkuseelevandi kohta korduvalt.

Eesti Loomakaitse Selts teatas, et on ametkondadele kolme nädala jooksul edastanud mitmeid teateid. «Politsei ei algatanud elevandi võimaliku peksmise osas kriminaalasja, kuna veterinaar- ja toiduamet (VTA) jõudis esimesena sündmuskohale ja algatas menetluse. VTA elevandi väärkohtlemist ei tuvastanud, kuid nii VTA kui ka politsei kinnitusel pole siiani ühtegi seitsmest tunnistajast üle kuulatud,» märkis selts teates.

 

Vabast loodusest tsirkusesse

 

Samuti on seltsini jõudnud info, et elevant võis olla vabas looduses sündinud. Vastavalt loomakaitseseadusele on avalikel üritustel lubatud kasutada ainult tehistingimustes sündinud loomi. «Andmebaasi Elephant Encyclopedia kohaselt sündis elevant Mädi vabas looduses 1965. aastal. Lisaks on meile edastatud ka tehistingimustes sündinud Aasia elevantide aretusprogrammi ülevaade, mis ei sisalda Mädi andmeid,» ütles loomakaitse seltsi meediajuht Annika Lepp.

 

«Ka organisatsiooni European Elephant Group andmetel imporditi elevant tsirkusesse ilmselt 1973. aastal. Esitatud dokumente ja eksperthinnanguid aga kohalik veterinaaramet piisavalt vettpidavaks ei pidanud,» lisas Lepp.

 

Seltsi kinnitusel on elevandi juhtum pälvinud rahvusvahelist huvi. «Oleme olnud tihedas kontaktis Saksamaa organisatsiooniga Pro Wildlife. Samuti oleme ühendust võtnud Saksamaa Hesseni veterinaarametiga. Elevandi heaolu suhtes on muret tundnud ka Austria suursaadiku abikaasa Leedus ning Austria organisatsiooni Vier Profen esindaja,» selgitas Lepp.

«Välisorganisatsioonide kinnitusel oli elevandi lont osaliselt halvatud ning elevant on tsirkuses osalemiseks põdur. Meie tähelepanu juhiti sellele, et elevandi tervislik seisund ei luba teda mööda erinevaid riike ringi vedada ning teda peetakse üksikuna. Üritasime korduvalt ka telefoni teel paluda asjasse tõsiselt suhtuda ning uurida elevandi tervist ja ringi vedamiseks vajaminevaid dokumente,» ütles Lepp.

Eesti Loomakaitse Selts ootab VTAlt põhjalikku selgitust, miks ei teostatud elevandile korralikku tervisekontrolli ning ei küsitletud väärkohtlemise pealtnägijaid, ning kas ja milliseid meetmeid plaanitakse vastu võtta vabas looduses sündinud aasia elevandi Mädi tsirkuses kasutamise osas. 

 

Esimese väärteoteate elevandi väärkohtlemise kohta edastas selts VTAle ja politseile 15. mail. Järgnevad teated seoses elevandi kehva tervise ja päritolu kohta edastati VTAle ning Keskkonnainspektsioonile 23. mail, 24. mail ja 30. mail. 

 

Oma pahameelt väljendas avalduses ka liikumine Loomade Nimel, kes märkis samuti, et pöördumisi elevandi kehvade tingimuste, kohtlemise ja probleemide kohta tehti veterinaar- ja toiduametile mitmel korral. «Meile jääb arusaamatuks, mille alusel leidis Harjumaa veterinaarkeskus, et elevant Medi tervis on hea ja ta on võimeline esinema? Kes olid kaasatud eksperdid? Kas võeti kontakti veterinaaridega, kes on Medi tervisega enne tegelenud ja kellel on vastav informatsioon? Miks ei ole siiani üle kuulatud seitset tunnistajat, kes nägid pealt Medi peksmist ja seda alaealiste silme all?»

«Mõistame veterinaar- ja toiduameti tegevuse avalikult hukka, leiame, et juhtumile oleks pidanud pöörama rohkem tähelepanu, tegutsema operatiivselt, suhtlema nii kohalike kui rahvusvaheliste organisatsioonidega, andma kodanikele tagasisidet ja suhtuma olukorda samasuguse mure ja tõsidusega kui teie ametkonna poole pöördujad,» teatas liikumise esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles