Putin: Venemaa võiks asuda Austria asemel Golani kõrgendikule rahu valvama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene sõjaväelaste Golani kõrgendikele saatmine, asendamaks sealt lahkunud Austria rahuvalvajaid, on Moskva jaoks strateegiliselt oluline, ütles täna riigiduuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov, nõustudes Putini eilse ettepanekuga.


«Vene rahuvalvajate saatmine Golani kõrgendikele tähendaks Venemaa naasmist Lähis-Itta tõsiseltvõetava suurvõimuna,»kirjutas Puškov täna suhtlusvõrgustikus Twitter.

President Vladimir Putin tegi eile ettepaneku, et Vene rahuvalvajad võtaksid lahkuvatelt Austria rahuvalvajatelt üle julgeoleku tagamise Golani kõrgendikel Iisraeli-Süüria relvarahu joonel.

«Arvestades keerulist olukorda, mis täna Golani kõrgendikel areneb, võiksime asuda Austria kontingendi asemele, mis lahkub sellest Iisraeli vägesid Süüria sõjaväest eraldavast piirkonnast,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Putini sõnu.

Ta toonitas, et see on vaid ettepanek, ning ametlik palve peab tulema ÜRO-lt ja sellega peavad olema nõus nii Iisrael kui ka Süüria.

Vene kaitseministeerium on teatanud valmisolekust eraldada sõjaväeüksusi Golani rahuvalvemissiooni koosseisu, kui vägede ülemjuhataja ehk president peaks andma vastava korralduse.

ÜRO rahuvalvemissioon langes neljapäeval kaosesse, kui Austria sõdurid lahkusid ja kaks rahuvalvajat sai haavata seoses lahingutega, mida Süüria valitsusväed ja ülestõusnud Quneitra piiripunkti pärast pidasid.

Austria kantsler Werner Faymann ja välisminister Michael Spindelegger ütlesid ühisavalduses, et olukord piirkonnas on viimastel nädalatel märkimisväärselt halvenenud ja liikumisvabadust enam pole. «Oht Austria sõduritele on jõudnud vastuvõetamatule tasemele. Neljapäeva hommikul aset leidnud sündmused näitavad, et ootamine ja vaatamine pole enam õigustatud.»

Kaitseminister Gerald Klugi sõnul kulub vägede Golanilt äratoomisele kaks kuni neli nädalat ja algust tehakse teisipäeval.

Austria on osalenud ÜRO Golani kõrgendike missioonis (UNDOF) alates selle loomisest 1974. aastal ja on umbes 380 sõduriga üks suuremaid panustajad. 1000-mehelisse kontingenti kuuluvad ka Filipiinide, India, Maroko ja Moldova sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles