Küsitlus: enamik lätlasi leiab, et euro võrdub riigi identiteedi kaoga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Enamik ehk 71 protsenti lätlastest on seisukohal, et lati vahetamine euro vastu tähendab riigi identiteedi osalist kaotust, selgus uuringufirma Factum Group küsitlusest.

Ligi 22 protsendi lätlaste meelest euro kasutuselevõtt seda ei tähenda ning seitsme protsendi vastanute jaoks oli raske selles küsimuses arvamust kujundada.

Lätlased on eriarvamusel ka selles, kas euroalaga liitumine tugevdab riigi seisundit Euroopas ja maailmas – 44 protsenti küsitletutest vastas «jah» ning 43 protsenti ei olnud selle väitega nõus.

Suur osa Läti elanikest ehk 49 protsenti leidis, et Läti kaotab euro kasutuselevõtu järel suveräänsuse iseseisvalt majanduspoliitilisi otsuseid langetada, 35 protsenti vastas, et ei kaota.

Kakskümmend kaks protsenti vastanutest on seisukohal, et Läti liikmesus eurotsoonis võimaldab riigil pääseda ülemaailmse kriisi mõjudest, 65 protsenti küsitletuist väljendas arvamust, et Läti liikmelisus euroalas seda ei võimalda.

Ligi pooled vastanuist ehk 46 protsenti ütles, et euro kasutuselevõtt tekitab neile märkimisväärseid ebamugavusi. Sama paljude meelest neid eurole üleminek ei häiri.

Küsitlusest selgus, et 38 protsenti Läti elanikest toetab eurole üleminekut ning 53 protsenti on selle vastu.

Factum Group küsitles 1020 enam kui 15 aasta vanust inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles