Sudaani president käskis peatada naftavoo Lõuna-Sudaanist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir esines eile sõnavõtuga tseremoonial, millega tähistati naftarikkas Lõuna-Kordofani osariigis asuva Abu Kershola linna tagasivallutamist.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir esines eile sõnavõtuga tseremoonial, millega tähistati naftarikkas Lõuna-Kordofani osariigis asuva Abu Kershola linna tagasivallutamist. Foto: Reuters / Scanpix

Sudaani president Omar al-Bashir andis eile korralduse katkestada naftavood Lõuna-Sudaanist, edastas riigiraadio.


Alles kaks kuud tagasi taastus naftavoog Lõuna-Sudaanist Sudaani tähtsamasse naftatehasesse Hegligis, kust algab naftatoru 1500 kilomeetri pikkune teekond Punase mere ääres asuvasse Port Sudani terminali.

«Bashir andis naftaministrile käsu peatada homsest [pühapäevast] Lõuna-Sudaani naftavood,» teatas raadio Omdurman AFP-le SMS-i teel detaile jagamata.

Riiklik uudisteagentuur SUNA kordas sama teadaannet kinnitades, et asjassepuutuvaid ettevõtteid on juba teavitatud tänasest naftajuhtme sulgemisest.

Bashir hoiatas mai lõpus Jubat, et katkestab naftavood Lõuna-Sudaanist, kui viimane ei lõpeta Sudaani Lõuna-Kordofani ja Darfuri osariikides tegutsevate mässuliste toetamist.

Sudaani president ähvardas täielikult sulgeda naftatoru, mille kaudu transporditakse naftat Lõuna-Sudaani sadamatest Sudaani Punase mere äärsele rannikule.

Sudaani riigipea esines sõnavõtuga tseremoonial, millega tähistati naftarikkas Lõuna-Kordofani osariigis asuva Abu Kershola linna tagasivallutamist. Sissid hõivasid linna mitu kuud tagasi. «Kui Lõuna-Sudaani valitsus ei lõpeta Sudaani Rahvavabastusarmee-Põhi (SPLM-N) mässuliste või Darfuri sisside toetamist, sulgeme naftatoru,» lausus president.

«Me saame teada, kui nad sisside abistamise lõpetavad, niisamuti, nagu me saame teada ka seda, kui nad nende toetamist jätkavad,» rääkis Bashir.

Hartum ja Juba allkirjastasid märtsis ajakava naftatarnete taastamiseks ning veel kaheksa lepet eesmärgiga normaliseerida kahe riigi vahelisi suhteid. Bashir nõudis toona kõigi üheksa leppe järgimist. Suutmatus järgida kas või ühte neist üheksast leppest tähendab kõigi tühistamist.

Naftaekspordist tõuseb tulu mõlemale riigile, kuid kahe riigi suhteid mürgitavad vastastikused süüdistused teineteise territooriumil sisside toetamises.

Hartum heidab Jubale lisaks Darfuri ning Lõuna-Kordofani sisside toetamisele mässuliste abistamist ka Sinise Niiluse osariikides. Lõuna-Sudaan on süüdistused tagasi lükanud.

«Probleem on selles, et mitte keegi pole näinud mitte mingisuguseid tõendeid, mis neid süüdistusi toetaksid. Sudaanil on omad siseriiklikud probleemid ja nad tahavad meid kasutada patuoinana,» tõdes Lõuna-Sudaani informatsiooniminister Barnaba Marial Benjamin.

Lõuna-Sudaan eraldus Sudaanist 2011. aasta juulis rahuleppe alusel, millega lõppes 1983.-2005. aasta kodusõda. Mitmed naftarikka piiriala jagamisest tulenevad probleemid jäid aga lahendamata. Eelmisel aastal puhkes kahe riigi vahel lahendamata probleemide tõttu piirikonflikt. Siiani on lahendamata vaidlusaluse Abyei piirkonna küsimus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles