Omapärane meeleavaldus: alasti jalgratturid Mehhiko tänavatel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko alasti jalgratturid osalesid ülemaailmsel Alasti Rattasõidul, et protestida autode, heitgaaside ja agressiivsete autojuhtide vastu.
Mehhiko alasti jalgratturid osalesid ülemaailmsel Alasti Rattasõidul, et protestida autode, heitgaaside ja agressiivsete autojuhtide vastu. Foto: AFP / Scanpix

Mehhiko pealinna tänavatel sõitsid eile tuhanded alasti jalgratturid, et tähistada Maailma Alasti Rattasõidu päeva.


Ürituse eesmärk on tõsta teadlikkust jalgrattasõidust kui spordist ja alternatiivist mootorsõidukitega liikumisele ning protesteerida autostumise ja fossiilkütustest sõltumise vastu. Katoliiklikus Mehhikos avaldati selle läbi meelt ka konservatiivsete piiravate väärtuste vastu.

Korraldajate sõnul juhib alati sõitmine tähelepanu ka inimkeha haprusele ning seeläbi autojuhtide vajadusele olla tänavatel tähelepanelikum.

Liikumine sai alguse üheksa aastat tagasi Kanadas ning sellest ajast saadik on üritus toimunud igal aastal mitmetes erinevates maailma linnades. Eile tähistati seda veel ka näiteks New Yorgis ning Mehhikos ei oimunud üritus ka sugugi mitte ainult pealinnas.

Liiklus Mehhiko pealinnas seiskus mõneks ajaks – hämmastunud pealtvaatajad jälgisid tänavatele voolanud paljaid ja poolpaljaid jalgrattureid, kelle marsruut möödus mõningatest linna tähtsamatest vaatamisväärsustest.

Kuigi linnas on vastu võetud mitmeid jalgrattasõbralikke otsuseid, on liiklus Mehhiko pealinnas äärmiselt tihe ning jalgrattasõit on seal tõsiseks väljakutseks.

Üks rattur, kes nimetas end ainult Milaks, sõnas, et lahtiriietumine on parim viis oma sõnumi edastamiseks.

«Mexicos on jalgrattaga sõitmine täielik õudusunenägu,» sõnas ta. «Sind justkui ei eksisteerikski, sa oled kummitus.»

«Me kardame iga päev välja minnes, ega tea, kas naaseme oma kodudesse,» lisas jalgrattur Yovana Floyd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles