Sven Mikser: viha õhutavatel üleskutsetel ei ole mingit õigustust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser kinnitas sotsiaaldemokraatide ühest vastuseisu ühiskonnas levima hakanud äärmuslikele ja vihkamist õhutavatele üleskutsetele. 
 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu ees esinenud Mikseri kinnitusel moodustavad avalikus inforuumis kõlanud rassistlikud hüüdlaused koos mitmete teiste võõravihast ja vastandumisest kantud avaldustega murettekitava mustri.

«Õigus solvata, õigus teisele inimesele põhjendamatult haiget teha, teda diskrimineerida - see ei saa ega tohigi olla kellegi põhiõigus. Kui homofoobsete, rassistlike ja viha õhutavate seisukohtade kuulutajad apelleerivad oma arvamus- ja sõnavabadusele, siis mina kasutan  oma sõnavabadust selleks, et öelda: ma pean taolisi seisukohti moraalselt tülgastavateks ja vastuvõetamatuteks! Ma pean neid Eestile ohtlikeks,» pöördus Mikser Estonia kontserdisaali kogunenud erakonnakaaslaste poole.

Kui protest võimurite hoolimatuse ja ülbuse vastu muutub pettumuseks demokraatliku riigikorralduse ja erakonnademokraatia suhtes, siis see võõrandumine võib omakorda kanaliseeruda toetuseks vihkamist õhutavatele ideoloogiatele.

«Kutsun kõiki Eesti konstruktiivseid poliitilisi jõude selgelt välja ütlema, et ksenofoobsetel, homofoobsetel, rassi- ja võõraviha õhutavatel loosungitel ja üleskutsetel ei ole õigustust.  Me ei kavatse aktsepteerida, et asjalikku mõttevahetust Eesti tööhõive-, rände-, keele- ja kultuuripoliitika teemal hakkavad asendama solvangud ja sildistamised ning üleskutsed ühiskonna kapseldumiseks ning vähemuste ja väljast tulijate tõrjumiseks,» märkis Mikser.

Kui paluda mõtlevatel inimestel loetleda neid tegureid, mis ohustavad täna Eesti perede püsimist, siis ei nimeta nad koos elavaid samasoolisi paare ja nende õigusi, osutas Mikser.

«Eesti peresid ohustavad hoopis vaesus, töötus, ääremaastumine. Eesti peret ja pereväärtusi ohustab see, et sajad lapsevanemad on olnud sunnitud tööd ja leiba otsides oma perest kaugele, võõrsile siirduma, jättes lapsed omapead või paremal juhul vanavanemate hoole alla,» rääkis Mikser. 

«Kui püüda reastada neid põhjusi, mis on sundinud kümneid tuhandeid inimesi kodumaa tolmu jalgadelt pühkima, siis ei väida vist küll keegi, et lahkujad on läinud seetõttu, et nende töökohad on endale haaranud teise nahavärviga hilisimmigrandid,» lisas Mikser.

Ohtliku retoorika pealetungi põhjustena tõi Mikser välja peavoolu-poliitika tõsiseltvõetavuse erosiooni ja valitseva sotsiaalmajandusliku poliitika tupikusse jooksmise.

«Enamus neist riikidest, kes meist mistahes edetabelites eespool asuvad, ei tegele oma tabelikoha imetlemisega, vaid töötavad pidevalt sihiga muuta oma ühiskondi veelgi haritumaks, tervemaks, hoolivamaks, sidusamaks, innovatiivsemaks ja konkurentsivõimelisemaks,» sõnas Mikser, rõhutades vajadust astuda samme, mis parandaksid nähtavas tulevikus Eesti inimeste heaolu ja riigi konkurentsivõimet.

Mikseri kõne täismahus saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles