Meedia: šveitslased toetasid asüüliseaduste karmistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil massilise immigratsiooni tõkestamist nõudev valimisplakat Šveitsis.
Pildil massilise immigratsiooni tõkestamist nõudev valimisplakat Šveitsis. Foto: SCANPIX

Šveitslased hääletasid pühapäeval ülekaalukalt asüüliseaduste karmistamise poolt, selgus esialgsetest tulemustest.

Ringhäälingu SSR projitseeritud tulemuste kohaselt toetas asüüliseaduste karmistamist 79 protsenti hääletanutest.

Vahetult pärast valimisjaoskondade sulgemist keskpäeval (Eesti aja järgi kell 13) oli üheksa Šveitsi haldusüksust ehk kantonit 23-st toetanud muudatusi, mis viidi mullu septembris asüülitaotlejate arvu plahvatusliku kasvu tõttu sisse varjupaiga andmist puudutavasse seadusse, vahendas rahvusringhääling RTS esialgseid tulemusi.

Bern otsustas asüüliseadusse vastuolulisi muudatusi teha põgenike arvu hüppelise kasvu tõttu. Üks muudatus näeb ette, et sõjaväest deserteerumine ei ole enam piisav põhjus varjupaiga taotlemiseks.

Karmistamise vastased kogusid vajalikud 60 000 allkirja, et algatada rahvahääletus, kuid arvamusküsitlused näitavad, et nende protest kukub tõenäoliselt läbi. Mai lõpus tehtud küsitluse kohaselt toetab 57 protsenti šveitslastest karmimaid asüülireegleid.

Deserteerumise on asüüli taotlemise põhjuseks sageli esitanud Eritreast pärit põgenikud, kes moodustasid lõviosa mullu Šveitsi võimude poole pöördunud asüülitaotlejatest.

Septembris jõustunud muudatused on Euroopas ainulaadsed ka selle poolest, et kaotavad võimaluse taotleda varjupaika Šveitsi saatkondades. Muudatuste vastased on seda «ebainimlikuks» nimetanud.

Justiitsminister Simonetta Sommaruga väidab aga, et muudatused on vajalikud, sest need on taotlemise protsessi märkimisväärselt kiiremaks muutnud.

Šveitsis viibib hetkel 48 000 inimest, kes taotlevad varjupaika, neist 28 631 saabus riiki 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles