AP: Valge Maja on lähedal otsusele Süüria mässuliste abistamise kohta

Toomas Randlo
, Postimehe välistoimetuse reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: SCANPIX

Assadi vägede pealetungist mõjutatuna võib Obama administratsioon sel nädalal teha otsuse anda tõhusat abi ümberpiiratud Süüria mässulistele või kaaluda vähem tõenäolist sammu, mis oleks Süüriasse USA õhujõudude saatmine lennukeelutsooni peale surumiseks, ütlesid ametnikud uudisteagentuurile AP.

Valge Maja kohtumised on planeeritud lähipäevadeks, mil Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed valmistuvad mässuliste käes olevat tähtsat Homsi linna vallutama. Ametnikud usuvad, et režiimi toetab umbes 5000 Hezbollah' mässulist.

Ühe allika sõnul peavad ametnikud võimalikud valikud nüüd ümber hindama ning kavatsevad seda käesoleval nädalal teha. Samuti kinnitas opositsioonile lähedalseisev allikas, et mässuliste relvastamist arutatakse.

USA riigisekretär John Kerry lükkas edasi tänaseks plaanitud riigivisiidi Iisraeli ja teistesse Lähis-Ida riikidesse, et osaleda Valge Maja aruteludel, sõnasid anonüümseks jääda soovinud ametnikud.

Kuigi midagi pole veel otsustatud, kaldub president Barack Obama USA ametnike sõnul mässulistele relvade saatmise poole.  USA on viimastel kuudel arutanud mässulistele relvade saatmist, kuid on kõhelnud, sest karab, et need võivad jõuda teiste Assadi vastu võitlevate äärmuslaste kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles