USAsse sisenemiskeelu saanud Vene ametnikud käivad sageli ELis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vene ametiisikud, kellele USA kehtestas Vene advokaadi Sergei Magnitsi surma põhjustamise tõttu sissesõidukeelu, külastavad sageli Euroopa Liidu riike, kirjutas veebileht EUobserver.

USA välisministeerium avaldas tänavu 12. aprillil nimekirja 18 isikust, kelle suhtes kehtestati seoses Magnitski surmaga sanktsioonid. Teiste seas kuuluvad nimekirja Vene siseministeeriumi vanemuurija Pavel Karpov, siseministeeriumi majanduskuritegude osakonna ametnik Artjom Kuznetsov ja Moskva maksuameti direktor Olga Stepanova.

Karpov ja Kuznetsov korraldasid Magnitski endise tööandja, Briti investeerimisfirma Hermitage Capital dokumentide konfiskeerimise ning Kuznetsov ühtlasi Magnitski vahistamise ja eeluurimisvangistuse, mille ajal advokaat suri. Stepanova allkirjastas aga 153 miljoni dollari suuruse maksutagastuse süüdimõistetud kurjategijale Dmitri Klujevile kuuluvale pangale, mille kaudu seda pesti kuues ELi riigis ja Šveitsis, kirjutas EUobserver.

Karpovi, Kuznetsovi ja Stepanova palk on tagasihoidlik, kuid viimastel aastatel on nad ostnud luksuselamuid, autosid ja muud vara koguväärtuses üle 42 miljoni dollari.

Magnitski ema Natalia Magnitskaja ütles eelmisel aastal EUobserverile, et USA otsusel on küll sümboolne väärtus,  kuid tõeliselt mõjuks vaid ELi analoogiline must nimekiri.

«Seda kardetaks rohkem, sest Ühendriikidesse ei sõideta nii palju, küll aga Euroopasse,» ütles Magnitskaja.

Venemaa piirivalveteenistuselt lekkinud dokumentide kohaselt on Karpov külastanud alates 2004. aastast USAd vaid kaks korda, ELi riike aga 17 korda. Ainuüksi eelmisel aastal käis ametnik mais Pariisis, juulis-augustis Itaalias Veronas, novembris Roomas ning sama kuu lõpus Saksamaal.

Kuznetsov ja Stepanova pole alates 2004. aastast külastanud kordagi USAd, kuid ka nemad on olnud sagedased külalised ELi riikides.

Euroopa Parlament on kolm korda kutsunud liikmesmaid koostama USAga sarnaselt Magnitski nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles