Veterinaar: elevandile oleks saanud teha terviseuuringuid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste pannkoogihommik koos tsirkuseelevant Mediga  Viimsi Coccodrillo restorani terassil. Lauri Viikna.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Laste pannkoogihommik koos tsirkuseelevant Mediga Viimsi Coccodrillo restorani terassil. Lauri Viikna. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu

Reedel suri Narva jões kümmelnud tsirkuseelevant Medi ning mitmes riigis tsirkuseelevante läbi vaadanud veterinaar Aleksandr Semjonov ütles, et elevandile oleks saanud Eestis teha terviseuuringuid, kuid looma pidaja ja ka ametnikud ei pööranud sellele tähelepanu.

Kui elevant reedel suri, pöördus Ida-Viru ringkonnaprokuratuur Eesti maaülikooli spetsialisti Semjonovi poole, kes on ravinud tsirkuseelevante Saksamaal, Austrias ja Venemaal, vahendab ERR Uudised.

Semjonov vastas prokuratuurile, et surmapõhjuse tuvastamiseks tuleb elevanti lahata, kuid arutles, et India elevandi keskmine vanus ongi 40-50 aastat ning 47-aastane loom ei peaks tegelikult enam töötama.

Elevandi süda on kehakaaluga võrreldes suhteliselt väike ja inimeste hulgas viibides hakkab kiiremini lööma, see võib aga vanal elevandil põhjustada südamelihase paksenemise ehk kardiomüopaatia, seletas Semjonov – Medi süda lihtsalt ütles üles ning Semjonovi hinnangul võib öelda, et Medi töötas ennast surnuks.

Veterinaar ütles oma kogemusest, et paljudes tsirkustes võetakse elevantidelt vereproove ja tehakse elektrokardiogrammi ning heitis elevandi omanikele ja meie ametitele ette osavõtmatust – tema sõnul oleks võinud loomale südameuuringu ja vereproovi teha, sest kõik selleks vajalikud tingimused on Eestis olemas, kuid millegipärast ei pööratud sellele tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles