Reformierakonna juhatus pani Ojulandile süüks ka erakonna mustamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juhatus kogunes eelmisel kolmapäeval riigikogus
Reformierakonna juhatus kogunes eelmisel kolmapäeval riigikogus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna juhatus põhjendas eelmisel kolmapäeval tehtud ja täna avalikustatud otsuses hääletuspettuse korraldamises süüdistatud Kristiina Ojulandi väljaheitmist ka partei mustamisega meedias, mis tõi kaasa «ebavajalikke lisaprobleeme ja olulist mainekahju».

Juhatus leidis otsuses, et Ojuland on hääletuspettuse organiseerimisega ja hiljem meedias esitatud alusetute süüdistuste ja laimuga oluliselt kahjustanud partei mainet ja erakonda tervikuna.

Juhatuse hinnangul viitavad kõik asjas tähtsust omavad asjaolud, usutavad väited ja tõendid sellele, et partei Lääne-Virumaa arendusjuht Taimi Samblik tegutses tänavustel sisevalimistel teiste inimeste eest ja Ojulandi poolt hääletades Ojulandi kui enda otsese ülemuse käsul.

Juhatus märkis, et tegu pole ainult sõna sõna vastu olukorraga, ehkki ka sellisel juhul oleksid juhatuse meelest olukorra konteksti arvestades Sambliku ütlused «oluliselt usutavamad». «Sambliku jaoks ei olene sellest, kas, kui palju ja kellele sisevalimistel hääli antakse, mitte miski. Sisevalimistel antavate häälte arvust ei olene maakonnaorganisatsiooni arendusjuhi töötasu, mis tahes boonused, ametiredelil tõusmine vms,» märkis juhatus.

Otsuse kohaselt ei saanud Samblikul olla seega vastupidiselt Ojulandile mingit mõistlikku ja arusaadavat motivatsiooni, et organiseerida Ojulandile õigusvastaselt lisahääli. Nii ei pidanud juhatus üksnes Sambliku initsiatiiviks organiseerida 39 inimese eest liikmemaksu tasumist Ojulandi pangakontolt, et nad saaksid sisevalimistel ametlikult osaleda, samuti korraldada iseseisvalt ja Ojulandi teadmata just nende 39 inimese osas valimispettust ja hääletada nende inimeste eest Ojulandi poolt.

«Samuti tuleb arvestada, et tõendatult on just Ojuland isiklikult helistanud mitmetele nendest 39 inimesest ja küsinud, kas nad on valmis teda juhatuse valimisel toetama. Ka see näitab Ojulandi isiklikku seotust ja huvitatust just nende inimeste häälte hankimisel,» märkis juhatus.

Juhatus viitas, et valitavatel ja nimetatavatel ametikohtadel töötavatele inimestele rakenduvad kõrgendatud tähelepanu ja kõrgemad eetilised ootused. «Selliste isikute tegevus või tegevusetus ei pea pelgalt olema eetiline, vaid see peab nii erakonna liikmetele kui ka laiemale avalikkusele ka eetiline välja paistma,» kinnitas juhatus.

Otsuse kohaselt on Ojuland pannud toime väga tõsise rikkumise, kasutades isikliku kasu saamise eesmärgil ära teiste inimeste usaldust ja teadmatust ning veebipõhise hääletussüsteemi haavatavust. «Veelgi kahetsusväärsemaks teeb olukorra fakt, et Ojuland kasutas ära just vanemate inimeste (pensionäride) tehnoloogiatundmatust ning usaldust, kuritarvitades nende identiteeti,» märkis juhatus.

Juhatuse sõnul on Ojuland tekitanud õigusvastaselt lisahäälte organiseerimisega «erakonna jaoks äärmiselt suure skandaali ja olulisi probleeme nii sisemiselt kui ka erakonnast väljapoole». «Viimaste päevade sündmusi arvestades on üldteada ja üldhoomatav asjaolu, et avalikkuse silmis on Ojulandi tegu kahjustanud erakonna usaldusväärsust, eetilisust ja mainet tervikuna. Pea kõigis meediakanalites on erakond saanud negatiivset meediakajastust,» sõnas juhatus.

Juhatus taunis ka Ojulandi meediapöördumisi, mille sisu oli juhatuse hinnangul üheselt erakonda ja juhatust süüstav ning seeläbi partei mainet kahjustav. Otsuse kohaselt tekitasid Ojulandi pressikonverentsil esitatud väited ja süüdistused «täiesti ebavajalikke lisaprobleeme, olulist mainekahju ning andsid avalikkusele täiendavat alust kahelda erakonna ja selle juhatuse eetilisuses ja usaldusväärsuses».

Juhatus märkis ka, et parteid süüdistades ja mustates rikkus Ojuland erakonna solidaarsuskohustust. «Juhatus rõhutab, et loomulikult on igal erakonna liikmel õigus oma seisukohti avalikkuse ees kaitsta, kuid seda peab tegema erakonna liikmeid austades ja toetudes reaalsetele faktidele, mitte valeväidetele,» lisati otsuses.

Ojuland ütles ERRi uudisteportaalile, et sai juhatuse otsuse meedia vahendusel ning asub seda nüüd analüüsima, et teha seejärel otsus, kelle vastu ja milline kohtuhagi esitada. Kui kaua aega võib hagi esitamiseks kuluda, ei soovinud ta veel ennustada.

«Hagi kindlasti tuleb ja siiamaani oleme tegelenud nende erinevate nüansside läbi kaalumisega, sest neid momente on ju mitu. Üks asi on minu erakonnast välja heitmine ja teine pool on kõik see, mis puudutab Taimi Sambliku ütlusi ja valeütlusi,» lausus Ojuland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles