VTA: Narvas surnud elevanti ei väärkoheldud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant.
Elevant. Foto: Jelena Rudi / Elu24

Kontrollimisel ei leidnud kinnitust väited nagu oleks reedel Narvas surnud tsirkuseelevant Medi väärkoheldud, teatab Veterinaar- ja Toiduamet (VTA).

«Harjumaa veterinaarkeskus on alates 15. maist saanud neli vihjet tsirkuseelevant Medi väidetava väärkohtlemise asjus, kuid kontrollimisel ei ole need leidnud kinnitust,» ütles VTA Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar.

«17. mail viisime läbi ka põhjaliku ülevaatuse, kus kontrollisime looma elamistingimusi ja tervislikku seisu. Kontrollkäigu ajal oli elevant terve, toidetud ja puudusid igasugused jäljed kehalisest väärkohtlemisest.»

Vahesaar ütles, et veterinaarkeskus on praeguseks lõpetanud kõik elevandi võimalikku väärkohtlemist puudutavad menetlused. «Oleme mõistagi valmis täiendavalt uurima, kui selguvad uued asjaolud, aga praegu neid pole,» lisas Vahesaar.

Küll on Vahesaare sõnul VTA pöördunud Saksamaa Veterinaarameti poole, et kontrollida vihjet varem Saksamaal tsirkuses töötanud elevandi väidetava metsiku päritolu kohta. Nii Eesti kui Saksamaa on ühinenud CITESi ehk Washingtoni (1973) konventsiooniga, mis keelab  ohustatud liiki kuuluva metsikut päritolu loomaga kauplemise  ja peab tagama, et sellised loomad ei jõua tsirkusesse. Samuti keelab vabas looduses sündinud metsloomade kasutamise tsirkustes Eesti loomakaitseseadus.

Reedel Narvas surnud tsirkuseelevant Medi maeti eile Ida-Virumaal asuva Auvere küla metsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles