Mikser ei usu valitsuskoalitsiooni lagunemist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri sõnul ei ole valitsuskoalitsiooni lagunemine pärast  Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) endise esimehe Mart Laari eileõhtust kirja tõenäoline.

Mikser ütles Postimehele, et iga valitsuse aeg saab ükskord otsa, kuid ta ei usu, et see lähimate päevade või nädalate jooksul juhtuks.

«Siinjuures ei mängi rolli mitte ainult see, milline on koalitsiooni sisekliima, vaid ka võimalikud alternatiivid. Ja on selge, et tänases parlamendikoalitsioonis valitsuse jaoks väga palju alternatiive ei ole. Parem on olla halvas valitsuses kui opositsioonis,» ütles SDE esimees.

Mikseri hinnangul on IRLi valitsusest lahkumisest palju tõenäolisem see, et ühel päeval otsustab hoopis Reformierakond valitsuskoalitsiooni ära lõpetada.

«Ühel hetkel võib muutuda olukord Reformierakonna jaoks nii halvaks, et partei meelest on mistahes segane seis parem, kui pikk vindumine ja otsustab ise lüüa laua segamini. Arvestades nende fraktsiooni suurust riigikogus, kui nad suudavad ühtsena püsida, on nende positsioonid tulevastes kombinatsioonides kindlasti paremad kui IRLil. Et IRL pakiks kohvrid ja tuleks tulema, mina ei usu.» lausus ta.

Juhul, kui koalitsioon praegu laguneks, on Mikseri sõnul uue koalitsiooni moodustamiseks kaks parameetrit. «Üks on maailmavaateline parameeter ehk millised on need jõud, kes suudavad kokku leppida. Teine on puhtalt matemaatiline parameeter, mis olemasoleva jaotuse juures riigikogus annab enamuse kokku. Ega siin lihtsaid lahendusi ei ole, kindlasti oli variante eelmistes koosseisudes palju rohkem, kuna ka erakondi oli rohkem. Ma ei taha laskmata karu nahka jagada, ma ei hakka siin mingeid formatsioone kokku panema, kuid küllap klaarivad Reformierakond ja IRL oma asjad ära ja lasevad samamoodi edasi,» rääkis Mikser.

Mikser märkis, et nii kogenud poliitik, nagu Mart Laar sellist kirja kindlasti kogemata ei kirjutanud. «Küllap see oli tal hästi läbi mõeldud. Aga ma ei arva, et see tähendaks valitsuskoalitsiooni lagunemist, ega IRLil palju paremaid alternatiive ei ole,» lausus ta.

SDE esimehe sõnul on kindel, et Laari kiri mõjutab koalitsiooni töökliimat ja seda mitte positiivses suunas, mida näitavad ka reformierakondlaste väga valulised reaktsioonid.

Mikseri hinnangul on Laari kirja eesmärgi kohta palju tõlgendusvariante. «Reformierakonda ümbritsevad skandaalid võivad ka nende mainet alla kiskuda. Nad võivad üritada ennast taandada Reformierakonda ümbritsevatest skandaalidest ja säilitada vähemalt näiliselt eetilisemat nägu. Kuid ma ei tahaks spekuleerima hakata, mis oli täpselt kirja eesmärk, seda oskab Mart Laar ise öelda,» sõnas Mikser.

Reformierakonnal on praegu riigikogus 33, IRLil 23, Keskerakonnal 21, SDE-l 19 ja demokraatide ühendusel viis saadikut.

Endine IRLi esimees Mart Laar saatis eile õhtul erakonnakaaslastele kirja, milles soovitab parteil Reformierakonna skandaali valguses kaaluda uue valitsuskoalitsiooni moodustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles