Regionaalminister ei taha Vallbaumi sobivusele hinnangut anda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum eelmisel nädalal erakonna sisevalimispettusi uuriva töörühma koosolekult lahkudes
Einar Vallbaum eelmisel nädalal erakonna sisevalimispettusi uuriva töörühma koosolekult lahkudes Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv regionaalminister Siim Kiisler ütles, et on mai lõpus Reformierakonna sisevalimisskandaali sattunud Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumiga vestelnud, kuid ei soovi maavanema sobivusele hinnangut anda enne, kui on selge, mis erakonnas täpselt toimus.

Jääkeldris Eesti maavanematega kohtunud Kiisler ütles Postimehele, et Vallbaum tänasel kohtumisel ei osalenud, sest on siirdunud puhkusele. Lääne-Viru maavalitsuse andmetel naaseb Vallbaum tööle järgmise nädala algul.

Samas kinnitas Kiisler, et vestles Vallbaumiga juba vahetult pärast Reformierakonna sisevalimiste skandaali puhkemist. «Ta rääkis mulle sama, mida vähemalt ajakirjandusest loetust võib järeldada, et ta rääkis ka erakonna uurimiskomisjonis,» lausus ta.

Kiisler avaldas lootust, et avalikkusel õnnestub saada selgust, mis Reformierakonna sisevalimistel täpselt toimus. «Küsimus pole ju ühes maakonnas ega ühes maavanemas,» ütles ta ja märkis, et kui on täpselt teada, mis on toimunud, saab vaadata ka, milline oli selles Lääne-Viru piirkonna roll. «Nii kaua, kui kõik pole avalikuks saanud, on väga raske omakorda hinnanguid anda.»

Küsimus pole ju ühes maakonnas ega ühes maavanemas.

Kiisler lisas, et valitsus peab rahandusministeeriumi ettepanekul kinnitama ka uue avaliku teenistuse seadusega loodud eetikanõukogu koosseisu. Tema hinnangul tekib varem või hiljem niikuinii vajadus, et nõukogu annaks ametnike tegevusele hinnanguid.

Reformierakonna juhatus heitis eelmisel kolmapäeval maine kahjustamise pärast parteist välja aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud eurosaadik Kristiina Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist. Pettustega seostati ka Vallbaumi, kuid tema väljaheitmist ei pidanud aukohus vajalikuks.

Praeguseks on Reformierakonna sisevalimispettusi uuriv töörühm tuvastanud 39 hääletuspettuse juhtumit Lääne-Viru, 24 Viljandi ja kaheksa Võru maakonnas. Töörühm koostab oma tegevusest lõppraporti, mida arutab laupäeval erakorraliselt kogunev Reformierakonna volikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles