Kaja Kallas pooldab Reformierakonna juhatuse uute valimiste korraldamist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna aseesimees Kaja Kallas.
Reformierakonna aseesimees Kaja Kallas. Foto: Toomas Huik

Reformierakonna aseesimehe Kaja Kallase sõnul kaldub ta pooldama uue üldkogu kokkukutsumist ja erakonna juhatuse uute valimiste korraldamist, kuna ilmsiks tulnud rikkumiste hulk on selleks piisavalt suur.

«Üldkogu kokkukutsumisele ja uute valimiste korraldamisele on poolt- ja vastuargumente. Aga kuna võltsitud häälte arv on sedavõrd suur, kaldun ma pigem selle poole, et tuleks uued valimised teha. Me arutame seda laupäeval toimuval Reformierakonna volikogul,» ütles Kallas Postimehele.

Kallase hinnangul ei tasu uusi valimisi korraldada enne, kui elektrooniline hääletussüsteem on tehtud turvaliseks ja ID-kaardi põhiseks.

Mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu jurist Alari Rammo ütles üleeile ERRi uudistele, et Reformierakonna juhatuse legitiimsuse tagamiseks tuleks korraldada uus üldkogu, kus arvestataks ainult kohaletulijate hääli. Kaja Kallas ainult kohaletulijate häälte arvestamist ja elektroonilise hääletuse ärajätmist ei poolda.

«See ei oleks paljude erakonna liikmete suhtes aus, kuna paljud reformierakondlased ei saaks siis hääletada. Reformierakonnal on 13 000 liiget üle riigi igal pool ja ma ei kujuta ette, kus teha nii suur üldkogu, kus nad kõik osaleda saaks. Valimisaktiivsust selline lahendus ei tõstaks. Ma arvan, et me ei tohiks innovatsiooni pärssida,» lausus Kallas.

Tallinnas koguneb laupäeval Reformierakonna volikogu, mis arutab ilmsiks tulnud ulatuslike hääletuspettuste järel tekkinud olukorda. Ühe teemana on arutlusel uue üldkogu kokkukutsumine ja erakonna juhtide uuesti valimine.

Reformierakonna sisevalimispettuseid uuriv töörühm on praeguseks tuvastanud 71 hääletusrikkumist, millest 39 pandi toime Lääne-Viru, 24 Viljandi ja kaheksa Võru maakonnas. Erakonna teatel on seega manipuleeritud 4,75 protsendiga tänavustel sisevalimistel antud häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles