Keskerakonnale suure annetuse teinud eakas naine andis komisjonile selgitusi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon on saanud vastuse Keskerakonnale aasta alguses kvartali suurima, 15 000-eurose annetuse teinud Donate Rõõmuselt, kellelt komisjon palus raha päritolu kohta selgitusi.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu kinnitas Postimehele, et komisjon on saanud naiselt üldsõnalise vastuse, kuid ei soovi seda praegu veel kommenteerida. Tema sõnul tuleb vastus jutuks nädala pärast toimuval komisjoni koosolekul.

Komisjon pöördus Rõõmuse poole mai lõpus, märkides, et kindlasti on Keskerakond talle selle «enam kui lahke» annetuse eest tänulik. Keskerakond sai esimeses kvartalis annetustena ligi 70 000 eurot, millest suurima summa ehk 15 000 eurot annetas parteile äriregistri andmetel 85-aastane ning 2006. aastast erakonda kuuluv Rõõmus.

Ojasalu meenutas kirjas, et Eestis kehtiva seaduse kohaselt on loodud spetsiaalne komisjon, kes peab kontrollima, et parteide rahastamisel «pettust ega muud valskust ette ei tule».

«Seadus ütleb ka, et kui eraisik nagu näiteks teie erakonnale raha annetab, siis peab see rahasumma olema tema enda teenitud või kogutud ega tohi pärineda kelleltki teiselt – mõnelt ärimehelt, sugulaselt ja nii edasi,» kirjutas ta. «Seepärast palub komisjon teie abi veendumaks, et see raha, mis teie Keskerakonnale annetasite, on teie enda kogutud.»

Ojasalu palus Rõõmusel komisjonile selgitada, kuidas, millistest sissetulekuallikatest või millise perioodi vältel on tal õnnestunud selline märkimisväärne summa koguda. «Kui te saite selle summa kelleltki teiselt, siis palun andke teada, kellelt ja millal,» lisas järelevalvekomisjoni juht.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal teatas seejärel, et tema hinnangul üritab komisjon erakonnale annetajaid eemale peletada. «Ojasalu tundub arvavat, et võib iga Keskerakonna toetajat hakata pommitama kirjadega, milles nõuab selgitust nende rahakoti sisu üle,» ütles ta partei pressiesindaja teatel, avaldades arvamust, et komisjoni esimees ületab sellega oma pädevust ja annab signaali, et parem on Keskerakonda mitte toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles