Ansip: olen kindel, et keegi midagi taolist enam ei tee

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip avaldas täna riigikogu infotunnis veendumust, et erakond on saanud sisehääletuspettuse juhtumitest õppetunni ja keegi midagi taolist enam ei tee.

Ansip ütles infotunnis saadikute küsimustele vastates, et pettustega on seotud neli või viis inimest ning Reformierakonna ülejäänud 13 000 liiget ei ole põhjust samades pattudes ja kuritarvitustes süüdistada. «Üldistused on kohatud. Mulle meenub Eesti Ekspressi artikkel, mis rääkis kurjategijatest, kes Keskerakonna üldkogust osa võtsid ja seal aktiivselt hääletasid, aga ma olen kaugel mõttest, et Keskerakond ongi üks kurjategijate erakond,» lausus ta.

Ansip märkis ka, et ühe erakonna hääletussüsteem ei saa ega pea olema põhimõtteliselt sama turvaline, kui on riigi valimissüsteem. «Riigi valimissüsteem, tunnistagem, on maksnud üksjagu palju, see on ülimalt turvaline, ka identifitseerimise viis on ülimalt turvaline ja see süsteem on auditeeritud mitmete sõltumatute audiitorite poolt,» ütles ta ja lisas, et erakonnas peab olema samas koht ka usaldusel.

Tema sõnul on palju räägitud, et Reformierakond peaks oma autentimise reegleid nüüd tugevdama ja valimissüsteemi oluliselt muutma. «Ma võiksin öelda, et jah, ka mina olen seda väitnud, aga praegustes oludes, kui ka kõik jätta endiseks, siis vaevalt leidub enam kedagi, kes läheks võõrast identiteeti omakasupüüdlikel eesmärkidel kasutama – kui kõik, kogu süsteem jääb endiseks. Õppetund on saadud ja mõnele on see õppetund ülimalt valus olnud. Ma olen kindel, et enam midagi taolist keegi ei tee,» ütles Ansip.

Reformierakonna sisevalimispettusi uuriv töörühm on seni tuvastanud 39 hääletuspettuse juhtumit Lääne-Viru, 24 Viljandi ja kaheksa Võru maakonnas, kokku on seega manipuleeritud 4,75 protsendiga tänavustel sisevalimistel antud häältest. Töörühm koostab oma tegevusest lõppraporti, mida arutab laupäeval erakorraliselt kogunev Reformierakonna volikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles