Sügava puudega lapse vanema õppelaen jääbki riigi mureks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tänasel riigikogu istungil läbis kolmanda lugemise eelnõu, millega kustutakse sügava puudega lapse vanema õppelaen.

Vastu võetud seaduse järgi loobub pank õppelaenu võtja lapsel sügava puude tuvastamise korral varem võetud õppelaenuga seotud kohustuste täitmise nõudmisest laenusaajalt või käendajatelt. Laenusaaja kohustuste täitmise nõudest loobumist kohaldatakse sügava puudega last pidevalt hooldava ühe vanema õppelaenu puhul.

Kui algselt oleks Sotsiaaldemokraatliku erakonna poolt esitatud eelnõu järgi õppelaen kustutatud vähemalt raske puudega lapse vanemal, siis seda kitsendati, ning vastu võetud seadusesse jäi erand vaid sügava puudega lapse vanemale.

«On igati õiglane, kui riik kustutab õppelaenu neil lapsevanematel, kes ei saa töötada põhjusel, et peavad hooldama sügava puudega last,» ütles sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt. Ta avaldas aga kahetsust selle üle, et sotsiaaldemokraatide ettepanek leidis vaid osalise lahenduse ja vabastust ei saa raske puudega laste vanemad.

Ka raske puudega lapse hooldaja pole suuteline tasuma õppelaenu 25 euro suurusest toetusrahast, lisas Kütt.

«Siiski on tegu on oodatud ja hea seadusega, mida mitmed pered eluliselt vajavad. Väga heaks saab ta aga siis, kui õppelaenu kustutamine laieneb ka raske puudega laste vanematele. Siis oleks meil kõigil põhjust uhke olla,» lausus Kütt.

Kütt tõstis riigikogus peetud kõnes esile kultuurikomisjoni ja selle esimeest Urmas Klaasi, kes vaatamata valitsuse eitavale seisukohale, viisid ennast probleemiga kurssi ja tuli vastu peredele, kus kasvavad puudega lapsed.

Seadus jõustub 2014. aasta 1. jaanuaril. Selle arvestuslik kulu on 2014. aastal maksimaalselt 196 800 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles