Nõukogude armee aeg tuleb arvestada pensionistaaži hulka

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaveteranid 9. mai paraadil.
Sõjaveteranid 9. mai paraadil. Foto: AFP / Scanpix

Kümnetel Eesti elanikel, kes said sõjaväekutse Venemaal elades, tekib õigus pensionilisale, kuna Tallinna ringkonnakohtu otsuse kohaselt tuleb Nõukogude armees teenitud aastad võtta arvesse pensionistaaži arvutamisel.

Kohus langetas vastava otsuse tänavu 18. mail ning kohtuvaidluse osapoolteks olid Anatoli K ja Tallinna pensioniamet, kirjutab venekeelne Postimees.ee.

Kohtuvaidluse sisu puudutas 1993. aastal Eesti ja Venemaa valitsuse vahel sõlmitud kokkuleppe üksikute sätete tõlgendamist.

Tallinna pensioniamet keeldus arvestamast Nõukogude armees oldud aega pensionistaaži hulka, viidates Eesti seadusele, mille kohaselt võetakse seda arvesse vaid juhul, kui enne kroonusse minekut elas mees Eestis.

Anatoli K. teenis 13 aastat Nõukogude armees, kusjuures sõjaväkke minnes elas ta Venemaal.

Vastavalt Eesti ja Venemaa vahel sõlmitud pensionilepetele omas ta õigust lisada see aeg oma pensionistaaži hulka. Selle kokkuleppe kohaselt otsustasid riigid, et pensioni arvestamisel võetakse arvesse staaž, mida tunnistavad mõlemad osapooled. Venemaa seaduste kohaselt arvestatakse sõjaväeteenistust pensionistaaži hulka.

Eesti ja Venemaa vaheline pensioni kokkulepe sõlmiti 1993. aastal ja jõustus 2007. aastal, see puudutab vaid Eesti või Venemaa kodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles