Mõrvasüüga endine KGB ohvitser peab vanglas edasi olema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Oma äripartneri mõrva eest pikka vangistust kandev KGB endine ohvitser Sergei Kulešov peab Harju maakohtu kolmapäevasel otsusel vanglas edasi olema.

Kulešov lootis pääseda ennetähtaegselt vabadusse elektroonilise järelevalve alla, kuid prokurör oli sellele vastu ning kohus otsustas süüdistajaga nõustuda ja jättis Kulešovi vabastamata.

«Kohus peab küll igati positiivseks, et vangistuse ajal on Kulešov osalenud mitmetes sotsiaalprogrammides, samuti suutnud käituda õiguskuulekalt, kuna distsiplinaarkaristusi tema suhtes kohaldatud ei ole, kuid kohus ei saa ennetähtaegse vabastamise otsustamisel lähtuda ainult isiku käitumisest vangistuse ajal ning jätta kõrvale sooritatud kuriteo raskus ning isiku varasem ükskõikne suhtumine kaaskodanike heaolusse ja turvatundesse,» seisab kohtu määruses.

Ka 2011. aastal keeldus kohus Kulešovi vabastamisest.

Kulešovile määratud 10-aastane vangistus jõustus lõplikult 2009. aasta detsembris, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja kassatsioonkaebust menetlusse.

Tallinna ringkonnakohus jättis 2009. aasta 23. septembril jõusse Kulešovi süüdimõistmise mõrvas, kuid vähendas veidi talle Harju maakohtus mõistetud karistust. Kui Harju maakohus karistas Kulešoviliitkaristusena kokku 12-aastase vangistusega, siis ringkonnakohtu lahendi järgi tuleb mehel kanda kümneaastane vanglakaristus. Karistusaja alguseks luges kohus 2007. aasta 2. jaanuari.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi mõrvas Kulešov 2006. aasta 28. juunil Harjumaal Saku vallas kolme lasuga oma naisäripartneri Larissa Mihhailova (41) ning viskas naise surnukeha Vääna jõkke. Keskkriminaalpolitsei alustas kriminaalmenetlust 2006. aasta 24. juulil, kui eelmise päeva õhtul leiti Harjumaal Saku vallas Vääna jõest naise kuulihaavadega surnukeha.

Süüdistuse järgi pani Kulešov kuriteo toime omakasu motiivil, et saada täielikult enda käsutusse kaks kinnistut, mille turuväärtus oli miljoneid kroone. Prokuröri sõnul kindlustas Kulešov naise tapmisega endale kahe kinnistu ainuomaniku staatuse ning vabanes varem sõlmitud suulistest kokkulepetest vormistada kinnistud tagasi tapetud naise nimele.

Lisaks süüdistati Kulešovi keskkriminaalpolitseinikele kahel korral altkäemaksu lubamises. Kulešov pakkus esimesel korral politseinikule 500 000 krooni ning teisel korral lisaks rahale ka üht kinnistut. Süüdistuse järgi tahtis Kulešov, et politseinikud teeks kõik endast oleneva, et tema vastu esitatud kahtlustused kummutada.

Keskkriminaalpolitseinikud pidasid koostöös Moskva Interpoli Peterburi filiaali töötajatega Kulešovi Novgorodis kinni 2006. aasta 22. septembril. Kulešov palus Vene võimudelt ka asüüli, kuid tema taotlust ei rahuldatud. Samas ei võtnud Vene võimud teda ka vahi alla ning mees tuli Eestisse vabatahtlikult tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles