NSA juht: kodanike massilise jälgimisega hoidsime ära terrorirünnakuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keith Alexander
Keith Alexander Foto: SCANPIX

USA Riiklik Julgeolekuagentuuri (NSA) juht, kindral Keith Alexander vastas eile USA senatis kodanike massilise jälgimise süüdistustele.

Alexanderi sõnul on salajase jälgimisprogrammi Prisma abil hoitud ära umbes tosina jagu võimalikke terrorirünnakuid, edastab Helsingin Sanomat.

NSA juht kinnitas senatis, et NSA tegutses vastavalt seadustele ja lubatud reeglite raames. Ta esines avalikult esmakordselt pärast seda, kui NSA tegevus paljastus ja skandaal tekkis.

 «Meie tegevuse eelduseks on ameeriklaste usaldus. Usaldus on püha. Leiame, et turvalisuse ja vabaduse tagamiseks ei saa teha kompromisse,» selgitas Alexander.

USA president Barack Obama kaitses juba varem NSA tegevust kodanike salajasel jälgimisel.

«Sajaprotsendilist turvalisust ei ole võimalik tagada ilma, et probleeme ei tekiks,» oli Obama seisukoht.

Skandaal NSA ümber lahvatas, kui USA väljaanne Washington Post ja Briti väljaanne The Guardian avalikustasid niinimetatud Prisma jälgimisprogrammi. Meediale lekitas informatsiooni CIA ja NSA heaks töötanud endine luureanalüütik Edward Snowden.

Jälgimisprogrammis jälgiti nii telefonikõnesid kui ka internetikasutust.

Prisma programm käivitati 2007. aastal ning selles osalevad ka sellised internetis teenuseid pakkuvad firmad nagu Microsoft, Yahoo ja Google.  

Alexander ei käsitlenud eilses esinemises põhjalikult Prisma jälgimisprogrammi ega ka sellega kaasnenud paljastust.

Ta kinnitas, et NSA ja teised riigivõimuorganid on seotud nii seaduste järgi tegutsemise kui ka privaatsuse kaitsmisega.

«Meie töö iseloom ei luba meil väljapool seadust tegutseda,» teatas Alexander.

NSA on pidanud Prismat üheks oma efektiivsemaks töövahendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles