Ivar Tallo: turvalist hääletussüsteemi poleks Reformierakonnal raske teha

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Tallo.
Ivar Tallo. Foto: Stanislav Moshkov / Den za Dnjom

E-riigi Akadeemia asutaja ja juhatuse liikme Ivar Tallo hinnangul ei nõuaks Reformierakonnal turvalise hääletussüsteemi loomine palju vaeva.

«Minu teada on neil ID-kaardi ja mobiili-ID põhine autentimine tehtud, lihtsalt teised võimalused tuleb keelata. Kindlasti vaja ka muud nipet-näpet kohendada, aga see pigem peenraha, küsimus on olnud poliitilises tahtes,» ütles Tallo Postimeele.

Tallo nimetas jamaks ja vee segamiseks juttu, et riiklik e-hääletuse süsteem on kallis. Ta märkis, et rääkis umbes aasta tagasi rääkisin elektroonilise hääletamise projektijuhi Tarvi Martensiga e-valimiste maksumusest ja selgus, et kogukulud riiklikule e-hääletusele on olnud alla poole miljoni euro.

«Mis puutub e-hääletusse väljaspool ametlikke valimisi, siis oleme mõelnud seda teenust valitsusväliste organisatsioonide tasandil pakkuda juba paar aastat, ei ole seal midagi müstilist, lihtsalt siiani on olnud levinud arvamus, et omad ei peta ja pole huvi tuntud,» tõdes Tallo.

Mitu Reformierakonna liiget on viimastel päevadel öelnud, et kui erakond otsustaks korraldada ilmsiks tulnud võltsimiste pärast uued valimised, võtaks see vähemalt paar kuud aega, kuna ID-kaardi ja mobiili-ID põhise hääletussüsteemi väljatöötamine võtaks aega. Samuti on reformierakondlased viidanud turvalise e-valimiste süsteemi loomise võimalikule kõrgele hinnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles