Reformierakonna valimisskandaal peatas partei toetuse tõusu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust selgub, et Reformierakonna sisehääletusskandaal röövis parteilt võimaluse tõusta populaarseimaks erakonnaks.

Reformierakonda toetas viimases küsitluses 24 protsenti vastanutest, mida on sama palju kui kuu aega varem. Siiski oli sisevalimiste skandaalil erakonna toetusele mõju, vahendas ERRi uudisteportaal.

TNS Emor korraldab erakondade populaarsusuuringuid kahes osas ehk seekord vastavalt 22.–29. mail ja 5.–12. juunil. Seega mõjutas kahe küsitluse vahel lahvatanud skandaal üksnes teist küsitlusperioodi.

Esimeses küsitluses kasvas Reformierakonna toetus 29 protsendini, mis on kõrgeim näitaja alates eelmise aasta oktoobrist. Sellega tõusis partei esimese küsitlusperioodi populaarseimaks erakonnaks.

Skandaali puhkedes langes erakonna toetus aga märgatavalt, 20 protsendile. Kahe küsitlusperioodi kokkuvõttes toetas erakonda 24 protsenti vastanutest, mis jättis partei populaarsustabelis kolmandale kohale.

Esikohta hoiab 28-protsendilise toetusega riigikogus opositsiooniline Keskerakond, mis on eelmise küsitlusega võrreldes juurde saanud kahe protsendipunkti võrra toetust. Keskerakonnale järgneb Sotsiaaldemokraatlik Erakond, mille toetus on juba teist kuud järjest 26 protsenti, ning neljandal kohal on 14-protsendilise toetusega Isamaa ja Res Publica Liit, mille toetus langes kuuga ühe protsendipunkti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles ERRi raadiouudistele, et kui Reformierakonda ei oleks tabanud pettuseskandaal, oleks partei taastanud positsiooni, mis neil oli enne rahastamisskandaali algust eelmise aasta esimeses pooles.

See, kuidas mõjutab skandaal Reformierakonna toetust juulis, oleneb Voogi sõnul sellest, kui palju skandaalist veel kirjutatakse. «Mõju võib olla lühiajaline, aga võib olla ka veel tugevam,» ütles ta ERRi uudisteportaali teatel.

Reitingute üldpildis ei ole tema sõnul suuri muudatusi toimunud, sest juhtunud pole midagi radikaalset. «Ma mõtlen radikaalsete-kardinaalsete asjade all seda, kui valitsuskoalitsioon peaks lagunema. See võiks olla selline asi, mis võiks täielikult pea peale pöörata erakondade reitingud, kuid praegu on neid skandaale, mis erakondadega on juhtunud, nii palju, et väga raske on nendel skandaalidel endal eristuda,» rääkis Voog.

Väiksemad üles-alla liikumised, nagu näiteks Keskerakonna puhul, on tema hinnangul seotud meedia tähelepanuga. Ta märkis, et kui vahepeal kritiseeriti tugevalt Tallinna linnavalitsuse tegevust, siis praegu on meedia teravik suunatud Reformierakonnale, mis on võimaldanud Keskerakonna reitingul taastuda.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli juunis 44 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 920 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles