Keskkonnaispektsioon: me ei kiusa maausulisi taga

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnainspektsioon
Keskkonnainspektsioon Foto: Toomas Huik

Maausuliste Viru Kojale maastikukaitsealal lõkke tegemise eest 100-eurose trahvi teinud keskkonnainspektsiooni kinnitusel ei kiusa inspektsioon maausulisi taga ja looduskaitseseadus kehtib sõltumata usulistest vaadetest kõigile ühtemoodi.

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul ütles Postimehele, et Maausuliste Viru Koda tegi lõket Ebavere maastikukaitsealal, riigimetsas, selleks mitteettenähtud, ettevalmistamata ja tähistamata kohas ning selleks puudus kaitseala valitseja ja maaomaniku ehk riigimetsa majandamise keskuse nõusolek.

«Keskkonnainspektsioon kontrollib looduskaitsenõuete täitmist ning sõltumata usulisest maailmavaatest kehtib looduskaitseseadus kõigile kaitsealal viibijatele ühtemoodi.
Seega ei ole küsimus kombetalituse takistamises ega usulises tagakiusamises, nii nagu seda on Maavalla Koda praegu tõlgendanud ja esitatud, vaid keskkonnanõuete täitmises,» märkis Tuul.

Ta tõdes, et kaitsealadel kehtivad kindlad reeglid ja selleks, et mitte nendega mitte vastuollu minna, tuleb oma tegevus kaitseala valitsejaga kooskõlastada.

«Nii nagu kõigil teistel trahviotsuse saajatel, on ka Maavalla Koja esindajal õigus seda ametlikus korras vaidlustada,» lausus Tuul.

Keskkonnainspektsioon määras teisipäeval Maausuliste Viru Kojale 100 eurot trahvi mullu oktoobris Lääne-Virumaal Ebaveres palvuse ajal hiies lõkke süütamise eest.

Maausuliste Viru Koda korraldas mullu 28. oktoobril Ebavere maastikukaitsealal asuval hiiemäel hingedeaja püha ning teavitas sellest varem avalikkust. Palvuse tarbeks süüdati mäe kaugemas eraldatud osas ajaloolisi tavasid järgides kaks väikest lõket. Sündmusest võtsid osa ka udmurdi ja mari omausuliste esindajad.

Pärast kombetalitusest osavõtjate lahkumist jõudis kohale keskkonnainspektor. Järgnevatel päevadel nõudis maausulistelt toimunu kohta selgitusi Väike-Maarja vallavanem ja keskkonnainspektsioon. Koda saatis ametiasutustele märgukirja, milles nentis, et ametiisikute reageeringud Ebavere hiiemäel toimunud palvusele on liialdatud ning on käsitletavad usulise tagakiusamisena.

Maausuliste Viru Koda ühendab Viru- ja Vadjamaalt pärit põlisusulisi ning on üks viiest Maavalla Koja kohalikust kojast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles