Saar: erakondliku eelistuseta inimeste osakaal on murettekitav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretäri Indrek Saare sõnul on juunis 44 protsendini tõusnud erakondliku eelistuseta inimeste osakaal murettekitav.

«See on täiesti selge, et kui ühe juhtiva erakonna ümber on selline skandaal nagu täna Reformierakonna ümber, siis usaldus poliitika vastu oluliselt langeb ja seda see reiting ka ilmselgelt näitab,» ütles Saar BNSile.

«Seda enam, kui me vaatame mis see muutus oli, siis jõulise üle-eestilise kampaania peale, mis nad tegid koos oma üldkoguga, oli alguses neil [Reformierakonnal] tõus ja siis järsk kukkumine,» sõnas Saar.

Reformierakonna sisevalimiste ümber lahvatanud skandaal röövis erakonnalt võimaluse tõusta populaarseimaks parteiks, milleks juunikuus sai Keskerakond, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Emori üle-eestilisest 920 vastajaga küsitlusest.

Reformierakonda toetas Emori viimases küsitluses 24 protsenti vastajatest, mis on sama suur näitaja kui kuu varem. Samas viib Emor erakondade toetusuuringud läbi kahe ajaliselt erineva küsitlusperioodi jooksul. Viimase uuringu esimene küsitlusperiood oli 22.-29. mai ning teine küsitlusperiood 5.-12. juuni. Sisevalimiste skandaal lahvatas täpselt kahe küsitluse vahel 30. mail Eesti Ekspressi artikliga ehk mõjutas vaid teist küsitlusperioodi.

Esimeses küsitlusperioodis kerkis Reformierakonna toetus 29 protsendini, mis on erakonna viimase poole aasta muidu 20-25 protsendi vahel kõikunud toetust arvestades oluliselt kõrgem näitaja ning viis nad esimese küsitlusperioodi ajal populaarseimaks parteiks. Teises küsitlusperioodis ehk skandaali puhkemise järel langes erakonna toetus märgatavalt ehk 20 protsendile. Kahe küsitlusperioodi kokkuvõttes kogus Reformierakond 24 protsenti toetust, millega jäädi kolmandale kohale.

Kõige populaarsemaks parteiks tõusis juunikuus Keskerakond, kellele annaks riigikogu valimistel hääle 28 protsenti vastajatest. Kuu varasemaga võrreldes kasvas Keskerakonna toetus kahe protsendipunkti võrra. Populaarsuselt teisel kohal oli teine opositsioonipartei Sotsiaaldemokraatlik Erakond 26-protsendise toetusega ja sotside toetus võrreldes maiga ei muutunud. 

Isamaa ja Res Publica Liitu toetas juunis 14 protsenti vastanutest, mis on ühe protsendipunkti võrra vähem kui maikuus.

Opositsioonierakondade kogutoetus oli juunis 54 protsenti ning võimuparteidel 38 protsenti. Kuu varasemaga suurenes vahe kolme protsendipunkti võrra.

Parlamendivälistest erakondadest kogus Konservatiivne Rahvaerakond kolm, Rohelised kaks ja Iseseisvuspartei ühe protsendi toetust.

Emor küsitles 920 valimisealist kodanikku vanuses üle 18 aasta. Emor esitab andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus, mis muudab reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Juunis oli «ei oska öelda» vastuste osakaal 44 protsenti ehk nelja protsendipunkti võrra enam kui mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles