Michal: tõdeti, et volikogu kogunemise põhjus on kurb

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Järjekordne Reformierakonna töörühm asub arutama sisevalimiste õiguslikke küsimusi ja vajadusel muudetakse erakonna põhikirja või tehakse riigikogus ettepanek muuta või täiendada erakonnaseadust, ütles volikogu esimees Kristen Michal.

Mis oli teie kui volikogu esimehe jaoks täna peamine?

Kõige olulisem oli see, et Väino Linde juhitud töörühma ülevaade oli väga põhjalik. Kaheksa lehekülge, pretsedenditult suur ülevaade. Ja info kogumine on olnud väga kiire, initsieeritud meie endi poolt. Esimene pettusepool oli see, millest kirjutati, pärast seda hakkasime ise uurima, infot pidevalt andma.

Volikogus kiideti Väino Lindet, kiideti peasekretär Martin Kukke ja peakontorit, et nad on tegutsenud kiiresti – andnud infot erakonnas sees ja ka väljapoole. On väga oluline, et keegi ei soovinud midagi kinni mätsida, vaid iga infokillu põhjal võeti seletuskirjad, tehti raport, avalikustati see. Pabersedelitega valimiste puhul poleks olnud see kõik võimalik, ent e-sisevalimiste puhul küll, et on võimalik täpselt logi järgi tuvastada, kes millal on pettuse korda saatnud. Selles mõttes on süsteem olnud väga kasulik, pabersedelitel poleks sarnasele pettusele jälile jõudnud. Paljud said volikogul esimest korda selgeks, mis on toimunud.

Õigusliku poolega lähete edasi?

Me arutasime läbi erinevad õiguslikud küsimused, mis on tõstatatud ja moodustasime töörühma. Vajadusel täpsustame kas põhikirja või teeme riigikogus fraktsioonile ettepaneku erakonna seadust muuta, täiendada. Näiteks kas liikmemaks peaks olema tasutud, kui soovid erakonna juhatusse kandideerida. Või – kas liikmemaks peab olema tasutud, et erakonna juhatust valida.

On teil neis küsimustes enda isiklik hinnang juba olemas?

Olen ilmselt ka selles töörühmas ja seal hakkame alles arutama, aga isiklikult leian, et see, kuidas täna meie põhikirjas on, et juhatusse kandideerijal peab olema tasutud liikmemaks, on igati terve mõistusega kooskõlas. Ma ei kujuta ette, et inimene ütleb, et soovin olla juhatuses aktiivne, aga ma isegi ei maksa oma maksu ära. Aga see tuleb töörühmas selgeks vaielda.

Kui sellest töörühmast tuleb ettepanekuid, et tuleb midagi muuta, siis 7. detsembril, mil on meie jõuluball, kogunevad niikuinii inimesed üle Eesti ja mis saab olla kellelgi selle vastu, et kenas soengus, viksis ülikonnas-kleidis viia paar tundi läbi ka erakorraline üldkogu, kus küsimused läbi arutada ja vajadusel muuta.

Seda enam, et meil on 2014. aasta alguses vaja valida europarlamendi kandidaadid ja nende valimine võiks olla läbi arutatud õiguslikul baasil ja uue tehnilise lahendusega. Otsustasime täna ka seda, et tehniline baas muutub, tuleb ID-kaardi põhine, tuleb mobiil-ID põhine. See tähendab seda, et mitte kellegi teise eest pole enam võimalik hääletada. Tellime süsteemile ka välise auditi, et keegi ei saaks süsteemi rikkuda, rünnata.

Praegune juhatus seega jätkab?

Selle teema arutamine võttis meil paar tundi aega. Leiti lõpuks, et vastvalitud juhatus on legitiimne, neile on antud mandaat kaheks aastaks, juhatuse koosseis on ülekaaluka enamuse erakonna liikmete tahe, kordushääletust ei tule.

Oli vähemalt emotsionaalne arutelu?

Oli väga asjalik arutelu. Ehkki alguses tõdeti, et teema, mille pärast kokku tulime, on väga kurb. Aga samas nenditi, et arutelu oli väga vabastav. Midagi head ka selles halvas – inimesed said oma seisukohad välja öelda. Nüüd peame seletama avalikkusele, meie erakonna toetajatele ja esmajärjekorras erakonnaliikmetele.

Enne jõule uut erakonnajuhti hakkate valima?

Tänane volikogu ütles, et see juhatus koos esimehega on legitiimselt veel kaheks aastaks valitud. Spekuleerida pole mõtet. See on sama, et kui kukub meteoriit keset Tartu linna, et kas siis peame ehitama uue kaubamaja ja kas see tuleb sel juhul sammastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles