Jaani: roolijoodikute vähendamiseks peab muutuma ühiskonna suhtumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei aktsioon «Kõik puhuvad».
Politsei aktsioon «Kõik puhuvad». Foto: Raigo Pajula

Põhja prefektuuri uue juhi Kristian Jaani sõnul ei ole politseil üksi võimalik leida rohtu joobes juhtide arvu vähendamiseks ning vaja on kogu ühiskonna resoluutselt taunivat suhtumist purjuspäi autorooli istumisele.

«See, mis praegu joobes juhtide osas liikluses toimub, on äärmiselt murettekitav. Kui igal nädalavahetusel loendame tabatud roolijoodikuid kümnetes ja kümnetes, siis on see selge märk, et probleem on terav ja selle lahendamisega peaks tegelema kogu ühiskond,» rääkis Jaani BNS-ile.

Prefekti sõnul võib ta garanteerida, et politsei panustab maksimaalset järelevalvesse ning iga tabatud joobes juhti ootab võimalikult karm karistus, kuid sellest üksi ei pruugi piisata.

«Uuringud näitavad, et politsei järelevalve mõjutab liiklusolukorda vaid maksimaalselt 15 protsenti. Märska suurem roll on selles, kuidas ühiskond suhtub sellesse, et inimene istub purjuspäi autorooli. Iga sõit saab kusagilt alguse, kus on sageli ka teisi inimesi, ning on küsimus, kuidas toimuvat tolereeritakse ning kas rikkujat üritatake kaaslaste poolt takistada,» arutles Jaani.

Ta tõi näite «kõik puhuvad» reididelt, kus sageli kostub liiklejate nurinat, et politsei tekitab tarbetuid ummikuid ja mõtetut ajakulu ning küsitakse, kas korrakaitsjatel tõesti midagi targemat teha pole.

«Samas ei mõelda sellele, et nende reididega kõrvaldab politsei liiklusest kümneid juhte, kes hiljem oleksid võinud saada võimalikeks surmakutsariteks. Näiteks möödunud esmaspäeval sõitis purjus juht Harjumaal ratturi surnuks samal, kui politsei Tallinnas «kõik puhuvad» reidiga liiklejaid kontrollis,» rääkis Jaani.

Tema sõnul peab iga inimene mõtlema, mida ta saab ise ära teha, et joobes juhte liikluses vähem oleks. «Ja politsei soovib olla siinkohal jätkuvalt eestkõneleja ning teadlikuse tõstja,» lisas Jaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles