Lõuna-Korea ootab Pyongyangilt sõnade asemel tegusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karikatuur Põhja-Korea diktaatorist Kim Jong-unist Lõuna-Korea pealinnas Soulis.
Karikatuur Põhja-Korea diktaatorist Kim Jong-unist Lõuna-Korea pealinnas Soulis. Foto: SCANPIX

Kui Põhja-Korea soovib siiralt oma rahvusvahelist isolatsiooni lõpetada, tuleks astuda «konkreetseid samme» tuumarelvast loobumiseks, teatas Soul täna.

Pyongyang tegi eile Lõuna-Koreast mööda minnes USA-le ettepaneku otsekõnelusteks.
Analüütikud nägid sammus katset lüüa Washingtoni ja Souli vahele kiilu, kuna ettepanek tehti pärast Lõuna- ja Põhja-Korea plaanitud kõneluste ootamatut ärajätmist eelmisel nädalal.

Valge Maja vastas Pyongyangi üleskutsele, teatades, et on nõus pidama vaid «tõelisi» kõnelusi ning hindab tegusid, mitte «kauneid sõnu».

Lõuna-Korea ühinemisministeerium kinnitas esmaspäeval, et Soul jagab täielikult Washingtoni seisukohti.

«Selgitan meie seisukohti, korrates Valge Maja kommentaari - dialoogiaken on avatud, kuid esimesena peaks astuma konkreetseid samme Põhja-Korea,» ütles ministeeriumi esindaja Kim Hyung-seok.

Koreade plaanitud läbirääkimisi peeti edusammuks pärast kuude kaupa jätkunud sõjalisi pingeid ja nende ärajäämine on järjekordseks tagasilöögiks.

Olukord Korea poolsaarel teravnes järsult veebruaris, kui Pyongyang korraldas kolmanda tuumakatsetuse. ÜRO karmistas seejärel kommunistlikule riigile kehtestatud sanktsioone, misjärel ähvardas Põhja-Korea USA-d ja Lõuna-Koread tuumasõjaga ning seiskas Koreade ühise Kaesongi tööstuspargi tegevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles