Jalgpalli suurvõistluste korraldajariigiks olemine tõi Brasiilias kaasa meeleavaldused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brasiilia valitsus hoiatas, et jalgpalli suurvõistluste korraldajariigiks olemisega kaasneb vastutus ning protestijatel ei lasta võistluste ettevalmistusi takistada.

Brasiillasi häirib see, et enne rahvusvahelisi jalgpallivõistlusi on hinnad märgatavalt kerkinud ning maksumaksjate raha raisatakse mõttetult, edastab AFP.

Ühistranspordi piletihinnad on kerkinud ning riik kulutab kahe suure jalgpallivõistluse Confederation Cupi ja jalgpalli maailmameistrivõistluste korraldamiseks 15 miljardit dollarit.

«Me ei lase end neist meeleavaldustest häirida, sest oleme korraldajariik ja meil on kohustused,» teatas Brasiilia spordiminister Aldo Rebelo.

Rebelo lubas, et meeleavaldusi hoitakse kontrolli all ning jalgpalli vaatama tulevate turistide turvalisus tagatakse.

Eile avaldati meelt näiteks Rio de Janeiros, São Paolos, Brasílias, Belo Horizontes, Curitibas, Belemis, Fortalezas, Porto Alegres ja Salvadoris.

Politsei teatas vandaalitsemistest Rio de Janeiros ja Porto Alegres. Seal arreteeriti ka mässajaid.

Märulipolitsei kasutas Rio de Janeiros mässajate vastu pisargaasi ja kummikuule, et meelavaldajate gruppe laiali ajada. Meeleavaldajad murdsid siis ehitistesse ning süütasid neid põlema.

Pealinnas Brasílias tahtis umbes 200 noort riigi parlamendihoone ümber piirata. Pärast politseiga peetud läbirääkimisi seda ei juhtunud. Osa protestijatest nõudis president Dilma Rouseffi tagasi astumist.

Hiljem moodustasid 5000 inimest parlamendihoone ümber inimketi. Rahvasaadikud soovitasid rahval laiali minna.

Asjatundjate sõnul oli ühistranspordi piletite hinna tõus vaid ettekääne meeleavalduseks. Tegelik põhjus on Brasiilia väga kõrged maksud ning korruptsioon.

Meeleavaldajate arvates kulutab riik liiga palju raha jalgpallile, kuid liiga vähe haridusele, tervishoiule ja julgeolekule.

Confederation Cup toimub Brasiilias 15. - 30. juunini 2013. Jalgpalli MM toimub Brasiilias 12. juunist  kuni 13. juulini 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles